Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Sondaj de opinie: 86% dintre cetățeni consideră că femeile și bărbații au drepturi egale

Foto cu caracter ilustrativ

 

86% dintre cetățenii României consideră că femeile și bărbații au drepturi egale, conform unui barometru de opinie realizat în vederea măsurării percepției publice asupra Obiectivului de Dezvoltare Durabilă ODD5 – Egalitate de gen, propus în Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030.

Aproape trei sferturi dintre respondenți (73%) consideră că genul nu contează în relațiile de muncă. Doar 7% dintre aceștia ar prefera colegi bărbați, în timp ce 10% ar prefera colegi femei. Distribuția răspunsurilor în acest caz ne relevă faptul că egalitatea de gen este asumată, cel puțin ca principiu. Rezultate interesante au reieșit și din întrebări ce au vizat importanța egalității de gen pentru economie, democrație și pe plan personal. Astfel, 89% dintre cetățeni consideră că acest principiu este important pentru economie, 90% că este important pentru democrație, în vreme ce 91% văd însemnătatea egalității de gen pentru ei personal.

Rezultatele barometrului au indicat de asemenea o atitudine consistentă împotriva ideii că o femeie trebuie să renunțe la carieră pentru creșterea copilului. 69% dintre cetățeni sunt împotriva stereotipului că un bărbat trebuie să pună cariera mai presus decât a soției și, în mod covârșitor, 92%, consideră că este firesc ca o femeie să aibă propria sursă de venit.

De asemenea, respondenții au respins categoric toate formele de violență împotriva femeilor, fiind conștienți că riscul ca o femeie să fie agresată este cea mai frecventă manifestare a inegalității dintre bărbați și femei și apreciază că, în ultimii zece ani, problema egalității de gen s-a ameliorat, având însă așteptări mult mai mari pentru următorii zece ani.

Pe de altă parte, respondenții adoptă poziții mai degrabă conservatoare atunci când vine vorba despre rolurile de gen. 79% sunt de acord cu ideea că „femeile sunt mai predispuse decât bărbații să ia decizii pe baza emoțiilor”, față de 16% împotrivă; 76% dintre respondenți sunt de acord cu ideea că „cel mai important rol pentru un bărbat este să câștige bani”, față de 22% împotrivă. Și, mai ales, 83% dintre cei chestionați sunt de acord că cel mai important rol pentru o femeie este să aibă grijă de casă și familie, față de numai 15% împotrivă.

Barometrul de opinie a fost realizat în cadrul proiectului SIPOCA 613 “România durabilă” – Dezvoltarea cadrului strategic și instituțional pentru implementarea strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, implementat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României. Rezultatele integrale pot fi consultate aici: https://bit.ly/3hHdRZE
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *