Spectacol dedicat Zilei Culturii Naționale și Anului Centenarului la Odorheiu Secuiesc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

1Luni, 15 ianuarie, a avut loc la Odorheiu Secuiesc un spectacol multicultural, care a arătat că se poate trai în normalitate, că oamenii simpli își doresc normalitatea și o susțin de fiecare dată când li se dă ocazia.
Spectacolul, dedicat Zilei Culturii Naționale și Anului Centenarului, a reunit pe scenă copii și adulți romi, maghiari și români, din partea Ansamblului Asociației Culturale Gi RRomano din Eliseni, condusa de inimoasa Core Maria, Taraful Ceatara din Carei și artistul Cristian Fodor.
A fost absolut unic, un spectacol în care copii maghiari și romi au recitat din poeziile lui Mihai Eminescu, în aplauzele unei săli pline, entuziasmată de spectacolul dat de copii romi, dar și de artiștii consacrați menționați anterior.
Merită menționat că acest eveniment a fost posibil cu sprijinul Primăriei Odorheiu Secuiesc, fapt care arată, încă o dată, că în acest oraș există o mai mare deschidere spre normalitate, decât în alte orașe ale județului Harghita, unde așa ceva nu ar putea avea loc datorită opoziției administrațiilor locale.
Evenimentul de la Odorheiu Secuiesc arată că oamenii își doresc normalitate, liniște pentru ei și copiii lor, alături de care să se bucure de moment de genul celor amintite, care aduc împreună maghiari, romi, români, într-o înțelegere deplină, exact așa cum nu-și doresc politicienii noștri, care nu caută altceva decât să aducă scandalul între oameni, cu orice preț.

În  data de 15 ianuarie 2018, Asociaţia Culturală ,,Gi Rromano-,,Suflet Rromano”-Harghita a organizat în Odorheiu-Secuiesc  o seară specială cu invitaţi speciali, o manifestare care a fost  dedicată ZILEI CULTURII NAȚIONALE, respectiv zilei de naștere a poetului național Mihai Eminescu, dar și intrării în anul Centenarului Marii Uniri care a făurit România actuală.
Ziua Culturii Naționale reprezintă  nu numai o zi în care îl celebrăm pe ”Luceafărul” poeziei românești, Mihai Eminescu, dar e și o zi de reflecție asupra culturii române, a valorilor și a simbolurilor naționale, e un prilej de a ne focaliza spre identitatea şi cultura noastră unică, care joacă un rol uriaş în formarea identităţii noastre ca popor și națiune.
În acest spirit, am avut alături de noi  prietenii noștri dragi de la Taraful Ceatăra din Carei și invitații speciali al acestora, respectiv îndrăgitul cântăreț Cristian Fodor și Ansamblul Artistic al Asociației ,,Gi Rromano” din Eliseni, care  ne-au încântat pe parcursul serii cu tot ceea ce înseamnă valoarea folclorică autentic.
Sperăm că evenimentul dedicat sărbătoririi Zilei Culturii Naționale, dar și Centenarul Marii Uniri,  a fost o seara care a reprezentat un moment special al reunirii românilor în jurul valorilor naționale, a fost  un prilej de mândrie și bucurie că am sărbătorit și puteam  să fim  împreună. Spectacolul a  transmis un mesaj clar: Să nu uităm să fim români, să simțim și să iubim țara noastră, indiferent din ce etnie facem parte, pentru că România este patria noastră, a tuturor.
Să nu uităm ca acest an să fie anul unității noastre, români, maghiari și rromi, să facem ca în acest an să ne regăsim în jurul principiilor și ideilor unei Românii moderne și europene, puternice, care să ne facă sa fim mândrii ca îi aparținem acesteia!
Asociația Culturală ,,Gi Rromano”-,,Suflet Rromano„- Harghita mulțumește tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment: Primăriei Odorheiu -Secuiesc, , Ansamblului Ceatara din Carei și invitatului special  al acestora Cristian Fodor, Ansamblul artistic al Asociatiei,,Gi Rromano”, care ne-au prezentat un spectacol excelent.
Mulțumiri spectatorilor, susținătorilor şi  tuturor oamenilor inimoşi care au fost împreună cu noi , pentru derularea acestui eveniment frumos.
Multumim!Multumim!Multumim!
Prof:Core Maria
Pres.As.Cult,,Gi Rromano”- ,,Suflet Rromano”

afis_Impreuna pentru Cultura

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy