TESTARE GRATUITĂ Babeş Papanicolaou/HPV, localitățile Vărşag şi Budvar

0

Articol disponibil în: Română

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 03-04.10.2023, în intervalul orar 10.00-16.00, în localităţile Vărşag şi Budvar – Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita.

Programul caravanei în perioada 03-04 octombrie 2023 este următorul:

  • 03.10.2023 – intervalul orar 10.00-16.00 (str. Principală nr. 195);
  • 04.10.2023 – intervalul orar 10.00-16.00 (Centrul Social Budvar).

Screening-ul salvează vieti, iar cancerul de col uterin este unul dintre formele de cancer care poate fi prevenit si depistat precoce. 

În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 64 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening.

Aşadar, invităm toate femeile sănătoase, asigurate sau neasigurate, cu vârsta între 24-64 de ani să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou şi HPV, program dedicat promovarii prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Cancerul de col uterin se dezvoltă în colul uterin al femeii. Spre deosebire de multe alte tipuri de cancer, care afectează în primul rând persoanele în vârstă, aproape jumătate din cazurile de cancer de col uterin apar între 35 și 55 de ani, când multe femei sunt implicate activ în cariera lor și în îngrijirea familiilor lor.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Manager ProiectŞef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN

Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂExpert IEC

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy