Transfer de experiență privată în sectorul punblic pentru facilitarea interacțiunii Consiliului Județean Harghita cu cetățenii județului

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Consiliul Județean Harghita este beneficiarul proiectului cu titlul ”Servicii on-line pentru facilitarea interacțiunii cu cetățenii județului Harghita DIGIT-HR”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, ce are ca obiectiv general dezvoltarea unui management performant și facilitarea accesului la serviciile oferite de Consiliul Județean Harghita, prin reducerea birocrației, creșterea eficienței, transparenței și integrității serviciilor oferite cetățenilor ca urmare a implementării unei platforme de servicii electronice.

În cadrul acestui proiect, în data de 17 octombrie s-a semnat contractul privind prestarea serviciilor de implementare sistem IT, cu societatea Magic Solutions SRL, câștigătoarea licitației publice, detaliile acestui contract și ale proiectului fiind prezentate în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc azi, 19 octombrie, la sediul Consiliului Județean Harghita.

Szőcs István, manager de proiect, director executiv la Direcția Resurse Umane și Comunicare, din cadrul Consiliului Județean Harghita, a apreciat că acest proiect este un prim pas din partea județului Harghita în procesul de digitalizare.

„Ne bucurăm că putem începe implementarea unui sistem care în câteva luni va deveni vizibil pentru toți cetățenii județului. Suntem conștienți că prin acest proiect nu rezolvăm toate problemele dar, din fonduri proprii și alte resurse, vom face demersuri pentru ca transformarea digitală să se întâmple în tot județul”, a mai subliniat Szőcs István.

Consiliul Județean Harghita dorește să fie o instituție pregătită din punctul de vedere al infrastructurii de software și hardware pentru a fi parte din digitalizarea de la nivel național.

Beneficiarii proiectului sunt persoanele fizice, juridice, Unitățile Administrativ Teritoriale, instituțiile subordonate și Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară cu care colaborează instituția. Modul în care se va realiza interacțiunea va fi prin intermediul unui portal ce va fi implementat de societatea care a câștigat licitația publică.

Sistemul va avea și o componentă internă, pentru procesele de lucru ale consiliului județean, unde se va lucra pe un Sistem de Management al Documentelor, care va reglementa în mod electronic modul de lucru în cadrul instituției.

Societatea Magic Solutions SRL, așa cum a precizat Rácz Attila, directorul companiei, pune accent pe inovație, soluții tehnologice moderne, astfel încât, experiența utilizatorului să fie cât mai bună.

De asemenea, Rácz Attila a menționat că vor să aducă experiența privată în administrația publică deoarece consideră că procesul de digitalizare trebuie adoptat și de sectorul public pentru eficientizarea activității.

Este un pas normal, nu e întârziat, dar trebuie făcut de toate instituțiile publice și nu doar de cele private”.

Consiliul Județean Harghita face demersuri în procesul de digitalizare încă din anul 2019 când o echipă din cadrul instituției a realizat o vizită de studiu la Tallinn, Estonia, vizită reluată în iunie 2023, pentru a identifica bunele practici și evaluarea posibilităților de colaborare în domeniul digitalizării și dezvoltarea de parteneriate în vederea accesării de fonduri prin proiectele europene.

Valoarea proiectului ”Servicii on-line pentru facilitarea interacțiunii cu cetățenii județului Harghita DIGIT-HR” este de 2.903.778,00 lei din care 2.845.702,44 lei finanțare UE și de la bugetul de stat, data finalizării fiind 29 decembrie 2023.

Rezultatele așteptate ale proiectului sunt dezvoltarea și implementarea platformei de servicii electronice pentru cetățenii județului Harghita, DIGIT-HR, arhiva de copii digitale ale documentelor tradiționale existente care prezintă valoare operațională în prezent și integrare în Platforma DIGIT-HR de servicii electronice pentru cetățeni, instruirea și certificarea grupului țintă pentru utilizarea și administrarea Platformei de servicii electronice pentru cetățeni DIGIT-HR.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy