UDMR obține un rezultat istoric la europarlamentare – voturi surpriză din sudul României

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Alegătorii din sudul României, regiuni cu o reprezentare maghiară foarte redusă, au contribuit semnificativ la rezultatul istoric al UDMR la alegerile europarlamentare din 9 iunie. În secții de votare situate în fiefuri tradiționale PSD, precum Osica de Sus, Videle sau Preajba, Uniunea a obținut peste 100 de voturi, surprinzând prin mobilizarea neașteptată.

În județele Dolj, Gorj, Olt și Teleorman, unde trăiesc doar 223 de etnici maghiari conform ultimului recensământ, UDMR a obținut 5.639 de voturi. Cel mai remarcabil caz este orașul Videle din Teleorman, unde 129 de persoane au votat pentru Uniune, deși aici nu sunt înregistrați maghiari rezidenți.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat că rezultatul reprezintă un succes comun al maghiarilor din România și al UDMR. În ciuda temerilor inițiale privind atingerea pragului electoral, Uniunea a obținut un scor impresionant, fiind susținută și de români, conform purtătorului de cuvânt Csoma Botond. Surse din cadrul PNL și PSD, foști parteneri de guvernare, au confirmat că au sprijinit mobilizarea voturilor pentru UDMR.

Analiza a 1.582 de procese-verbale din județele Dolj, Gorj, Olt și Teleorman relevă o mobilizare semnificativă în secțiile de votare din aceste zone. În Dolj, unde trăiesc doar 87 de maghiari, UDMR a obținut 3.540 de voturi, cu o contribuție majoră din Craiova. În Gorj, unde sunt 114 maghiari, Uniunea a strâns 1.816 voturi. În Olt, deși nu există etnici maghiari înregistrați, UDMR a obținut 1.133 de voturi, remarcându-se în Osica de Sus cu 107 voturi.

În Teleorman, cu 22 de maghiari, UDMR a primit 1.108 voturi, Videle fiind orașul cu cele mai multe voturi pe secție, 129 de voturi. Câmpina, unde trăiesc doar 19 maghiari, a oferit UDMR 517 voturi, un scor electoral de 3,78%.

UDMR a obținut în total 577.833 de voturi la nivel național, reprezentând 6,53%, consolidându-și astfel poziția și demonstrând o mobilizare semnificativă chiar și în zonele cu prezență maghiară minimă.

surse: Libertatea, Observatorul Prahovean

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy