Történelmi eredményt ért el az RMDSZ az európai parlamenti választásokon – meglepetésszavazatok Dél-Romániából

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A nagyon alacsony magyar képviselettel rendelkező dél-romániai régiók szavazói jelentősen hozzájárultak az RMDSZ történelmi eredményéhez a június 9-i európai parlamenti választásokon. A PSD hagyományos fellegváraiban, például Osica de Sus, Videle vagy Preajba található szavazókörzetekben a Szövetség több mint 100 szavazatot szerzett, meglepő módon, váratlan mozgósítással.

Dolj, Gorj, Olt és Teleorman megyékben, ahol a legutóbbi népszámlálás szerint mindössze 223 magyar nemzetiségű él, az RMDSZ 5639 szavazatot szerzett. A legfigyelemreméltóbb eset a Teleorman megyei Videle városa, ahol 129-en szavaztak a Szövetségre, holott egyetlen itt élő magyar sem szerepel a nyilvántartásban.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hangsúlyozta, hogy az eredmény a romániai magyarság és az RMDSZ közös sikere. Csoma Botond szóvivő szerint a választási küszöb elérésétől való kezdeti félelmek ellenére az Unió látványos eredményt ért el, és a románok is támogatták. A PNL és a PSD, a korábbi kormánypárti partnerek forrásai megerősítették, hogy támogatták az RMDSZ szavazatainak mozgósítását.

Dolj, Gorj, Olt és Teleorman megyék 1582 jegyzőkönyvének elemzése azt mutatja, hogy jelentős mozgósítást tapasztaltak a szavazóhelyiségekben ezeken a területeken. Dolj megyében, ahol mindössze 87 magyar él, az RMDSZ 3540 szavazatot szerzett, jelentős mértékben Craiován. Gorj megyében, ahol 114 magyar él, az Unió 1816 szavazatot szerzett. Olt megyében, bár ott nincsenek bejegyzett magyarok, az RMDSZ 1133 szavazatot szerzett, kiemelkedő volt a 107 szavazat Osica de Sus-ban.

Teleorman megyében, ahol 22 magyar van, az RMDSZ 1108 szavazatot kapott, Videle volt a legtöbb szavazatot adó település, 129 szavazattal. Câmpina, ahol mindössze 19 magyar él, 517 szavazatot adott az RMDSZ-nek, ami 3,78%-os választási eredményt jelent.

Az RMDSZ országos szinten összesen 577 833 szavazatot szerzett, ami 6,53%-ot jelent, ezzel megszilárdította pozícióját, és jelentős mozgósítást mutatott még a minimális magyar jelenléttel rendelkező területeken is.

forrás: Libertatea, Observatorul Prahovean

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy