Un gest pe cât de amuzant, pe atât de dăunător. Un cercetător din Miercurea Ciuc a descoperit ce îi paște pe cei care mănâncă zăpadă

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ce se întâmplă dacă mănânci zăpadă! Chiar dacă este greu de crezut este un obicei periculos! Un cercetător român a făcut un experiment prin care a arătat lumii ce riscă cei care mănâncă zăpadă, scrie Mondonews.ro după un articol preluat de pe Digi 24.

otfph4jd3tgz097-4077Deși poate părea ceva absolut inofensiv, pericolele pot fi ascunse chiar și în straturile abia depuse de zăpadă, mai ales în marile orașe, unde nivelul de poluare e unul destul de ridicat. Totodată, oamenii de știință de la Universitatea „Sapientia”, din Miercurea Ciuc, au vrut să observe mai atent care sunt de fapt pericolele pe care le pot întâmpina persoanele care mănâncă zăpadă.

Chit că de multe ori copiii sunt cei care se bucură foarte mult de zăpada proaspăt așternută, și adulții se lasă cuceriți de această și aleg să o guste. Totuși, cercetătorii români sunt sceptici cu privire la această activitate de iarnă. Concluzia acestora a fost că zăpada care e mai veche de jumătate de zi nu e tocmai bună de mâncat. Cel care a condus studiul, pe nume Istvan Mathe, a subliniat faptul că există riscuri ascunse în zăpadă mai veche de două zile.

„Zăpada proaspătă are foarte puține bacterii, însă după două zile numărul bacteriilor prezente este înzecit”, a povestit cercetătorul Istvan Mathe. Din câte se pare, bacteriile se înmulțesc din cauza impurităților prezente mereu în aer. Experimentul nu tocmai obișnuit a fost realizat de către cercetătorii din Miercurea Ciuc, în lunile ianuarie și februarie. Aceștia au colectat zăpadă dintr-un parc, dar și dintr-o intersecție din oraș.

După ce zăpada a fost pusă în containere sterile, oamenii de știință au testat-o pentru a vedea cum se dezvoltă atât bacteriile, cât și mucegaiul pe stratul de gheață. Mai mult, experimentul a fost realizat la temperaturi foarte scăzute, cuprinse între -1,1 și -17,4 grade Celsius. În doar o zi de când au început respectivul experiment, cercetătorii au observat că pe mostrele lor de zăpadă existau aproximativ cinci bacterii pe fiecare milimetru de zăpadă.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy