Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Urși prezenți în mai multe localități din Harghita. Jandarmii îi alungă, dar animalele revin mereu

Foto: Republica

 

În ultimele 24 de ore, au fost primite 5 apeluri, prin intermediul SNUAU 112, prin care erau anunțate prezența unor urși în localitățile Morăreni, Băile Tușnad, Borsec și Izvoru Mureșului, transmite IJJ Harghita.

Din acestea două nu s-au confirmat. Primul apel primit prin intermediul SNUAU 112, ieri 25 iunie, la ora 08.30, anunța prezența unui urs în apropierea satului Morăreni, comuna Lupeni, într-o zonă de pășunat situată lângă pădure. La sosirea echipajului de jandarmi din cadrul Detașamentului 3 Jandarmi Odorheiu Secuiesc, ursul nu se afla acolo, din cele spuse de apelant acesta fiind observat în pădure, fără ca acesta să prezinte un pericol imediat.

La ora 08:40 a fost primit cel de-al doilea apel, o femeie anunța autoritățile despre prezența unui urs pe o stradă din Băile Tușnad, în apropierea unor containere de deșeuri menajere. A fost trimis la fața locului un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tușnad. Ursul a plecat singur din zona unde i-a fost semnalată prezența.

La ora 21:36, un al treilea apelant anunța jandarmii despre prezența a trei urși în apropierea unor blocuri din orașul Borsec. A fost trimis imediat în zonă un echipaj de ordine publică format din jandarm și polițist, dar urșii nu mai erau prezenți în zonă. Aceștia au fost atrași de deșeurile menajere depozitate la containerele de lângă blocurile de locuințe.

La ora 22:00, o doamnă anunța despre prezența unui urs în curtea unei case din Băile Tușnad. A fost trimis la fața locului un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tușnad care a îndepărtat ursul înspre pădurea din apropiere.

Ultimul apel, primit azi, 26 iunie, la ora 07:08, și semnala prezența unui urs în curtea unei case din Izvoru Mureșului. La fața locului a fost trimis un echipaj de ordine publică format din jandarm și polițist, dar ursul părăsise zona, nu înainte de a provoca unele daune materiale apelantei.

Jandarmii le reamintesco oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia. În toate cazurile în care a fost confirmată prezența urșilor au fost înștiințate autoritățile cu atribuții în acest domeniu, cu care colaborăm și nu au fost înregistrate alte evenimente.

dolinex


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *