(v)A fi sau (v)a nu fi … miting CNS la Targu Mures

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Secretarul primariei Tirgu Mures, Andrei Muresan a declarat miercuri pentru AGERPRES ca municipalitatea a atacat cu recurs sentinta care o obliga sa avizeze marsul secuilor in data de 10.03.2016, fapt ce suspenda executarea acesteia, in timp ce liderul CNS, Izsak Balazs sustine ca manifestarea va avea loc.
Primaria municipiului Tirgu Mures a atacat cu recurs sentinta data in prima instanta in dosarul Siculitas, ceea ce face ca declararea recursului in contenciosul administrativ sa suspende executarea primei sentinte pana la judecarea cauzei. Urmeaza sa vedem cum va decide instanta finala. Recursul a fost depus in termenul prevazut de lege, urmand sa se stabileasca data pentru primul termen si sa aparem in fata instantei. In aceste conditii, primaria Tirgu Mures nu trebuie sa emita nici un aviz, pentru ca sentinta in prima instanta este suspendata in timpul recursului, a preciza Andrei Muresan.
Presedintele CNS Izsak Balazs a anuntat la randul sau, intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri ca desi primaria a atacat cu recurs hotararea favorabila obtinuta in prima instanta de Asociatia Egyesulet, va organiza totusi comemorarea, marsul si mitingul de protest in data de 10.03.2016 la Tirgu Mures. „Noi nu pe baza sentintei ci pe baza declaratiei prealabile organizam manifestarea. Da, o organizam asa cum e depusa in declaratia prealabila. Noi nu ne-am adresat Tribunalului ca sa avem vreo autorizare, noi am vrut sa cream o situatie clara. Sentinta, asa cum cuprinde aceasta stare de fapt, a facut acest lucru. Organizam manifestatia asa cum am declarat (…) La declaratia prealabila pe care noi am depus-o anul trecut am primit o decizie confuza, iar noi ne-am adresat Tribunalului Mures ca sa o clarifice. Nu mai depunem nici o alta solicitare, noi doar o data suntem obligati sa o depunem, conform legii” a sustinut Izsak Balazs.
In data de 15 februarie, liderul Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs a anuntat ca a primit motivarea hotararii judecatoresti obtinuta la Tribunalul Mures si ca va organiza la Tirgu Mures, in 10 martie o manifestare pe parcursul a 3 ore care va cuprinde o comemorare, un mars prin oras si un miting de protest impotriva planului de reforma administrativa a Romaniei la care sunt invitate 40.000 persoane.
„Instanta a obligat paratii (Municipiul Tirgu Mures si primarul N.R.) sa avizeze adunarea publica conform declaratiei prealabile depuse de noi in 2 martie 2015: in data de 10 martie 2016 aceasta prevede adunarea la ora 16 la Monumentul Secuilor urmata de un mars la Prefectura si un miting in fata Prefecturii Mures. Manifestatia se incheie la ora 19 in fata Prefecturii (…) este mars si miting pentru regionalizare si de protest impotriva actualului plan de reforma administrativa a Romaniei (…) Anul trecut in 2 martie am depus la primaria Tirgu Mures o declaratie prealabila privind manifestarea din 10 martie 2016 si in luna mai am primit o adresa de neaprobare, de amanare si din acest motiv ne-am adresat instantei pentru a clarifica din punct de vedere juridic situatia. Motivele invocate de primarie au fost ca noi am depus pre repede declaratia” a declarat Izsak Balazs.
Pe 10 martie 2014, in timpul unei manifestari de comemorare a secuilor martiri de la Tirgu Mures organizata de Asociatia Siculitas, cateva mii de persoane au pornit intr-un mars neautorizat prin oras, unii dintre participanti imbrancindu-se cu fortele de ordine. In timpul marsului, o serie de membri ai organizatiei 64 de Comitate au scandat lozinci cu caracter xenofob iar in zona pietei din cartierul 22 Decembrie s-au imbrancit cu jandarmii, au aruncat cu petarde, au amenintat cu arme albe si au cerut anularea tratatului de la Trianon. IJJ Mures a aplicat amenzi in valoare totala de peste 36.000 lei pentru persoanele care s-au imbrancit cu jandarmii si au incercat sa blocheze traficul rutier, au folosit petarde si arme albe in timp ce au pornit intr-un mars neautorizat pe strazile orasului.
Pe langa cele 11 amenzi contraventionale aplicate, IJJ Mures a sesizat Parchetul de pe Langa Judecatoria Targu Mures in trei cazuri de natura penala. Imediat dupa aceste incidente, o serie de membri ai formatiunii ungare Jobbik si ai Garzii Maghiare, care au luat parte la manifestare au fost expulzati, unii primind interdictie de a mai intra pe teritoriul Romaniei.
In anul 2015, municipalitatea a avizat o manifestare comemorativa la Monumentul Secuilor Martiri, insa nu a fost de acord ca participantii sa plece in mars prin oras. In acest context, manifestarea a fost anulata, iar Asociatia Siculitas a depus o declaratie prealabila pentru organizarea manifestarii in 2016, pentru care a avut castig in prima instanta.
In anul 2016 si-au exprimat intentia de a participa mai multi membri ai organizatiei 64 de Comitate (inclusiv din Ungaria) care vor sa profite de prilej si, in stilul lor caracteristic, sa-i sustina pe camarazii lor Beke Istvan si Szocs Zoltan. In acest context, suntem foarte curiosi cum va gestiona presedintele CNS eventualele tensiuni care se vor isca intre manifestanti si fortele de ordine.
Aparitia unui episod asemanator celui din 2014 (in plin an electoral), va oferi partidelor politice romanesti o retorica nationalista (pentru ca decimate fiind de DNA nu vor avea altceva mai bun de facut) si va genera o participare masiva la vot din partea comunitatilor romanesti din tara si de peste hotare, asemanatoare sau poate chiar mai mare decat alegerile prezidentiale. Un astfel de scenariu nu ajuta la alegerile generale (UDMR-ul in drumul sau spre Parlamentul Romaniei) si nici la cele locale (Tirgu Mures, Satu Mare, Oradea sau poate chiar Cluj-Napoca).
Mai departe este dreptul fiecaruia sa analizeze daca merita sau nu sa se ralieze acestei manifestari care, cel putin deocamdata contravine legii 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice.

Alexandru Kosa

Surse : punctul.ro / agerpres.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy