Week-end solicitant pentru pompierii militari harghiteni

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: ISU Harghita

În ultimele trei zile, echipajele de salvatori harghiteni au acționat pentru stingerea a 5 incendii, precum şi pentru acordarea asistenței medicale de urgență pentru 23 de persoane.

Vineri seara, 17.01.2020, în satul Lutiţa, comuna Mugeni, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU Mugeni, au acționat, cu patru autospeciale de intervenţie, pentru stingerea unui incendiu produs la un atelier de tâmplărie. Ajunși la locul evenimentului, salvatorii au constatat că incendiul se manifesta într-un spaţiu de aproximativ 50 mp dintr-un atelier de tâmplărie, cu o suprafaţă totală de 100 mp, existând pericol de propagare la casa de locuit şi spaţiile învecinate. S-a acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiului, dar şi pentru protecţia vecinătăţilor, acesta fiind stins după aproape trei ore. În urma incendiului, au ars: circa 2mc rumeguş, 2 mc lemn, mobilier din lemn şi tâmplărie ferestre; s-au degradat o freză şi trei 2020 Prin intervenţia promptă a pompierilor, s-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de peste 450.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 50.000 lei. Cauza probabilă a incendiului a fost defectarea unui utilaj pe timpul exploatării.

Sâmbătă, 18.01.2020, pompierii militari din cadrul Detaşamentelor Gheorgheni şi Miercurea Ciuc au acționat pentru stingerea a două incendii izbucnite la o casă de locuit din Remetea, respectiv un şopron de lemne din Miercurea Ciuc.

Primul incendiu a fost cauzat, cel mai probabil, de efectul termic produs de coşul de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile, ce a dus la aprinderea peretelui interior din camera de zi şi bucătăria casei, pe o suprafaţă de circa 6 mp. În urma intervenţiei, a fost limitată propagarea incendiului la întreaga locuinţă şi s-au protejat bunuri materiale în valoare de aproximativ 50.000 lei. Cel de-al doilea incendiu s-a produs, cel mai probabil, în urma depozitării cenuşii şi jarului nestins în apropierea materialelor combustibile, arzând şopronul în care erau depozitate aproximativ 2 mc lemn.

Duminică, 19.01.2020, la miezul nopţii, dispeceratul ISU Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit în satul Forţeni, comuna Feliceni. La faţa locului s-au deplasat trei echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta la acoperişul casei de locuit, cu învelitoare din ţiglă şi tablă zincată, pe o suprafață de circa 90 mp. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, acesta fiind lichidat la ora 0345. În urma incendiului a ars, în totalitate, acoperişul casei şi s-a prăbuşit plafonul din două camere. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 45.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 25.000 lei. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de coşul de fum amplasat necorespunzător sau neprotejat termic faţă de materialele combustibile.

Pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenţie nr. 2 Topliţa au acționat, tot ieri, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coşul de fum al unei cabane din localitatea Stânceni, judeţul Mureş. Ajunse la fața locului, forțele de intervenție au constatat că ardea doar funinginea din coşul de fum, existând însă pericol de propagare la acoperiş. Incendiul a fost localizat în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii. Din fericire, nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale. Cauza probabilă a incendiului au fost scânteile din coşul de fum necurăţat de funingine.

În perioada 17-19.01.2020, echipajele S.M.U.R.D. din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au avut 22 intervenţii de acordare a asistenţei medicale de urgenţă, prim ajutor calificat şi de transport a pacienţilor la unităţile de primiri urgenţe din judeţ, astfel: S.M.U.R.D. Miercurea-Ciuc – şase intervenţii; câte cinci intervenţii S.M.U.R.D. Odorheiu-Secuiesc, Miercurea-Ciuc şi Topliţa, iar S.M.U.R.D. Corbu  – o intervenţie. Pe timpul acestora, paramedicii au asistat 20 adulţi şi trei copii.

S-a acordat primul ajutor calificat în cazul a cinci accidente rutiere, trei intervenţii au fost în cazul unor afecțiuni medicale asistate de echipajele SMURD, iar 14 intervenţii pentru acordarea primului ajutor în cazul unor traumatisme, dintre care şase pentru salvarea unor turiști, accidentați în urma practicării sporturilor specifice anotimpului de iarnă (patru pe pârtiile de schi şi două la patinoare). În vederea reducerii numărului unor astfel de accidente, vă îndemnăm la atenție și responsabilitate în derularea activităților montane.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy