Zeci de apicultori din România și Ungaria, la Festivalul Mierii de la Miercurea Ciuc

1

Articol disponibil în: Română

Zeci de apicultori din România și Ungaria au participat, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, la tradiționalul Festival al Mierii, manifestare care are rolul de a-i încuraja pe oameni să consume cât mai multe produse apicole, cunoscute pentru calitățile benefice pentru sănătate.
Apicultorii, îmbrăcați în „cavaleri ai mierii”, au pornit într-un marș prin oraș, alaiul fiind deschis de mai multe fetițe îmbrăcate în albinuțe și de un toboșar, care dădea de veste localnicilor că pot cumpăra miere din centrul orașului, de la târgul amenajate special în acest scop.101013221232566818
„Cavalerii mierii” s-au oprit apoi la Biserica catolică Millenium, unde preoții au sfințit producția de miere a acestui an, după care defilarea a continuat până pe platoul din fața Palatului Administrativ. 101013231232623146

Produsele apicole oferite consumatorilor la Festivalul Mierii sunt dintre cele mai diverse, de la miere de brad, de zmeură, de floarea soarelui sau de rapiță, până la propolis, lăptișor de matcă, păstură, fagure sau cosmetice pe bază de miere.

Bara Csilla Maria, din Păuleni Ciuc, este un cunoscut apicultor din zonă și spune că acest festival are rolul de a promova consumul de miere, care în România este mai scăzut decât în alte țări europene.

„Din păcate, în România nu consumăm atâta miere pe cât ar trebui și am organizat Festivalul Mierii ca oamenii să guste, să cunoască proprietățile mierii și să-i încurajăm să consume, pentru că este un aliment-medicament. (…) În afară de miere trebuie să-i încurajăm pe oameni să consume polen, care e foarte bun pentru sănătate, dar și propolis, care este antibiotic natural sau păstura, care este recomandată pentru sistemul imunitar. În zona noastră se consumă ceva mai multă miere, iar bătrânii, înainte să meargă la farmacie, preferă să cumpere un borcan de miere și încearcă să-și recapete sănătatea în acest fel”, a spus Bara Csilla Maria.

Un alt apicultor prezent la târg este Tokes Attila, din Toplița, care se prezintă ca fiind „cavaler al mierii” și dezvăluie că a devenit apicultor în onoarea tatălui său.

„Tata avea șapte stupi, a decedat și i-am moștenit și neavând cunoștințele necesare, cele șapte familii au pierit. Eu am plâns și i-am promis tatălui meu că voi deveni cel mai mare mare apicultor din Toplița. Și în onoarea lui sunt acum apicultor și am 105 familii de albine, iar fiul meu are 240. E o mândrie și o bucurie să venim aici și să încercăm să-i convingem pe oameni să consume miere, care este atât de bună pentru sănătate”, a spus Tokes Attila.

În ceea ce privește producția din acest an, apicultorii harghiteni spun că a fost mai mare decât în 2014, dar a avut de suferit din cauza secetei.

La Festivalul Mierii a luat parte și dr. Racz Laszlo, care este pasionat de apicultură, le predă apicultorilor noțiuni de patologie apicolă și apiterapie și nu pierde nici un prilej de a-i încuraja pe oameni să consume miere.

„Este o zicală: ‘Medicul tratează și Dumnezeu vindecă’. Eu consum miere pentru că provine de la Creatorul cel mare și îmi dă nu numai sănătate, ci și tinerețe. Și dacă ar depinde de mine, sticla de miere aș vinde-o la farmacie, pe rețetă medicală. Spunem că 30 lei este mult pentru un borcan de miere, dar în secolul al XVI-lea, pentru un litru de miere s-a dat un sclav sau pentru un bidon de 10 litri de miere s-au dat 10 tăurași de prăsilă, iar acum spunem că 30 lei e mult, dar dăm 30 lei pe un medicament, la farmacie”, afirmă dr. Racz Laszlo.

Acesta mai spune că, spre exemplu, mierea de rapiță „este un miracol al naturii”, întrucât împiedică extinderea unei tumori în țesuturile din jur sau că cea polifloră este extraordinar de benefică pentru sănătate, întrucât provine de la 2.400 de plante poliflore.

Potrivit dr. Racz, în România se consumă anual mai puțin de jumătate de kilogram de miere pe cap de locuitor, în vreme ce în Grecia consumul este de trei kilograme pe an.

„Majoritatea oamenilor din Ardeal sunt consumatori mai mari de miere decât cei din restul țării. Un paradox al consumului de miere este că Grecia, atât de mult hulită, că e la marginea falimentului, consumă anual aproape trei kilograme de miere pe cap de locuitor, iar la noi se consumă nici jumătate de kilogram. Francezii, germanii, suedezii consumă mai mult. Probabil, provine din tradiție și din cum îi învățăm pe copiii noștri. Noi nici acum nu-i învățăm pe copii, mergem la supermarket și le cumpărăm niște dulciuri în loc să le dăm miere”, a conchis dr. Racz Laszlo.

Sursa: agerpres

1 Comentariu
  1. Licurici spune

    Felicitări pentru acest articol în care promovați atât un eveniment deosebit cât și o viață sănătoasă!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy