28 februarie, Ziua Protecţiei Civile

0

Articol disponibil în: Magyar Română

16864731_788444437976177_258341686771967947_n28 februarie, Ziua Protecţiei Civile, moment aniversar, este data când Regele Carol al II-lea, prin “Înalt Decret Regal nr. 468” a aprobat, în anul 1933, Regulamentul Apărării Contra Atacurilor Aeriene, ca o necesitate a protejării populaţiei civile, rezultată în urma efectelor devastatoare ale primului război mondial, constituind actul de naştere al Protecţiei Civile în România, având ca scop să limiteze efectele bombardamentelor asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor.
Începând cu data de 15 decembrie 2004, activitatea de protecţie civilă, ca și componentă a Sistemului Securității Naționale se desfăşoară la nivel naţional în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar la nivelul judeţului nostru în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al judeţului Harghita, care, împreună cu celelalte structuri din cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, au menirea să asigure, în mod unitar şi integrat, apărarea vieţii cetăţenilor, a bunurilor şi mediului, împotriva provocărilor tot mai frecvente şi cu efecte devastatoare determinate de dezastre pe plan global şi regional.
Principalele activităţi cuprind acţiuni preventive şi de intervenţii pentru stingere a incendiilor, descarcerare şi prim-ajutor, de salvare a persoanelor şi limitare a pagubelor produse de inundaţii, alunecări de teren, mişcări seismice, epidemii, epizootii, înzăpeziri, secetă, descarcerare şi asistenţă a persoanelor aflate în situaţii critice, intervenţii la accidente tehnologice, radiologice, nucleare, biologice sau alte calamităţi naturale sau antropice, precum şi asanarea şi neutralizarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltul” al județului Harghita, format în decembrie 2004, prin fuzionarea Corpului Pompierilor Militari cu Comandamentul Protecției Civile, sărbătorește zilele armei celor două instituții, atât la data de 28 februarie – Ziua Protecției Civile din România, cât și la data de 13 septembrie – Ziua Pompierilor din România.
În prezent, Protecţia Civilă, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, îşi demonstrează din ce în ce mai pregnant misiunea umanitară de protejare a vieţii şi bunurilor cetăţenilor, în faţa efectelor distrugătoare ale catastrofelor şi calamităţilor, afirmându-şi constant dimensiunea internaţională a activităţii sale, sub deviza „Cu viaţa mea, apăr viaţa”. Pe lângă numeroasele atribuţii şi misiuni pe care le au de îndeplinit, salvatorii ISU intervin în diverse situaţii de urgenţă, de la incendiile cu care s-au confruntat mereu, până la inundaţii, cutremure, alunecări de teren, descarcerări, asistenţă medicală de urgenţă, salvări de persoane şi animale din diferite situaţii, asanări de muniţie neexplodată din timpul conflictelor armate, deblocare, depoluare, protecţie N.B.C. şi decontaminare, filtrare şi transport de apă, iluminat, protecţie a bunurilor materiale şi valorilor din patrimoniul cultural, acordare de sprijin pentru supravieţuirea populaţiei afectate şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor în caz de situaţii de urgenţă, toate acestea având un singur scop – acela de a proteja cetăţenii, bunurile acestora şi mediul înconjurător de efectele distructive ale situaţiilor de urgenţă.

Chiar de ziua armei, mâine, 28 februarie a.c., instituţia va organiza pentru cei mici și cei mari deopotrivă „Ziua Porţilor Deschise”, activitate derulată în intervalul orar 10.00-14.00, la toate subunitățile de intervenție din Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc, Gheorgheni, Toplița, Corbu și Bălan, prilej cu care cei interesaţi vor avea posibilitatea de a cunoaşte îndeaproape tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste din județ participă la misiunile de salvare, modul de utilizare a acesteia, precum şi materiale de informare preventivă specifice tipurilor de risc. De asemenea, vor avea loc activităţi de informare preventivă privind conştientizarea populaţiei asupra riscurilor prezente în comunitate, specifice judeţului nostru, popularizarea măsurilor specifice de prevenire a manifestării acestora şi a regulilor de comportare în caz de dezastre.

               Tot mâine, începând cu ora 11,00, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita din strada Iancu de Hunedoara, nr. 8, va avea loc un simpozion cu tema „28 februarie – Ziua Protecţiei Civile din România”, în cadrul căruia se va face o scurtă prezentare a semni­fi­caţiei Zilei de 28 Februarie, în contextul evoluţiei isto­rice şi se vor prezenta me­sajele aniversare privind săr­bă­torirea Zilei Protecţiei Civile.

               Numită şi „arma vieţii”, având ca deviză motto-ul „Cu viaţa mea, apăr viaţa”, Protecţia Civilă este o componentă necombatantă a apărării naţionale, cuprinzând un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii acestora.

               O populaţie mai bine pregătită va fi mai puţin luată prin surprindere de un eveniment inopinat, va acţiona cu mai multă precizie şi promptitudine şi va reveni mai repede la starea de normalitate. În continua sa perfecţionare şi modernizare, Protecţia Civilă rămâne o componentă importantă a forţelor de apărare a ţării destinată să asigure protecţia populaţiei şi a bunurilor materiale, salvarea răniţilor, acordarea primului ajutor, limitarea şi lichidarea urmărilor atacurilor din aer şi participarea la înlăturarea urmărilor unor calamităţi. În acest moment putem afirma că Protecţia Civilă, prin structurile sale, reprezintă un garant generator de încredere şi siguranţă, fiind permanent în slujba comunităţii şi un element de bază al societăţii moderne.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy