38 de misiuni desfășurate de pompierii militari harghiteni în această minivacanță

0

Articol disponibil în: Română

În perioada 20–24.01.2017, pompierii militari harghiteni au desfășurat 38 de misiuni, dintre care 7 operațiuni de stingere a incendiilor și 31 de misiuni pe linia acordării primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență.

Astfel, în data de 20.01.2017, la ora 1928, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o anexă gospodărească (magazie de lemne) în municipiul Miercurea-Ciuc, strada Hollók. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (12 subofiţeri) din cadrul Detașamentului de pompieri Miercurea-Ciuc, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenţie, ardea acoperișul anexei, pe o suprafață de aproximativ 25 mp, cu posibilitate de propagare la casa de locuit. S-au luat măsuri pentru localizarea și stingerea incendiului, acesta fiind lichidat la ora 2040. În urma incendiului a ars acoperișul anexei, cu învelitoare din țiglă, care adăpostea centrala termică,  pe o suprafață de aproximativ 30 mp. S-a deteriorat tavanul anexei, construit din scândură și placat cu rigips, pe o suprafață de aproximativ 20 mp. Incendiul s-a propagat și la proprietatea învecinată, unde au ars: o grindă de lemn, 0,5 mc lemn de foc și 2 ml din gardul ce despărțea cele două proprietăți. Cauza probabilă a incendiului au fost jarul/scânteile din coșul de fum, căzute pe materiale combustibile. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 400.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 10.000 lei.

În data de 21.01.2017, la ora 0210, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la acoperișul unui bloc de locuit din municipiul Odorheiu-Secuiesc, strada Budvar. La faţa locului s-au deplasat trei echipaje (un ofițer și 12 subofiţeri) din cadrul Detașamentului de pompieri Odorheiu-Secuiesc, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă și o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime. La sosirea echipajelor de intervenţie, incendiul se manifesta la nivelul acoperișului tip șarpantă, confecționat din lemn, cu învelitoare din țiglă, pe o suprafață de aproximativ 80 mp, circa 30 de locatari reușind să se autoevacueze în condiții de siguranță. S-au luat măsuri pentru localizarea și stingerea incendiului, acesta fiind lichidat la ora 0440. Alimentarea autospecialelor s-a realizat de la un hidrant stradal, situat pe strada Rákóczi. În urma incendiului au ars: acoperișul, pe o suprafață de aproximativ 80 mp și circa 15 mc deșeuri depozitate în podul blocului (articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, carton, saltele, pături și sticle de plastic). Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile, ce a dus la aprinderea lemnului din apropiere. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 140.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 14.000 lei.

La ora 0558, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit în Băile Homorod. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (10 subofiţeri) din cadrul Detașamentului de pompieri Odorheiu-Secuiesc, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenţie, ardea funinginea din interiorul coșului de fum, cu posibilități de propagare la casa de locuit. S-au luat măsuri pentru stingerea incendiului, acesta fiind lichidat la ora 0623. În urma incendiului a ars doar funinginea din coșul de fum. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de coșul de fum necurățat de funingine, ce a dus la aprinderea acesteia. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 250.000 lei, neînregistrându-se pierderi materiale.

La ora 1514, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la coșul de fum al unui bloc de locuit în municipiul Toplița, strada Dealului. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 5 subofiţeri din cadrul Gărzii de intervenție nr. 2 Toplița, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, ardea funinginea în interiorul coșului de fum, cu pericol de propagare la un apartament. S-au luat măsuri pentru localizarea și stingerea incendiului, acesta fiind lichidat la ora 1555.

În urma incendiului a ars funinginea din coșul de fum, fără pagube materiale. Cauza probabilă a incendiului au fost jarul/scânteile din coșul de fum necurățat de funingine, ce au dus la aprinderea acesteia. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 20.000 lei.

La ora 1820, un alt apel la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita anunţa izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit în comuna Remetea, strada Kossuth Lajos. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 4 subofiţeri din cadrul Detașamentului de pompieri Gheorgheni, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, incendiul era lichidat de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Remetea (5 pompieri civili cu o autospecială de lucru cu apă și spumă). Cauza probabilă a incendiului au fost jarul/scânteile din coșul de fum necurățat de funingine, ce au dus la aprinderea acesteia. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 60.000 lei, neînregistrându-se pierderi materiale.

În data de 22.01.2017, la ora 0138, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la Postul de Poliție și locuința de serviciu din comuna Sâncrăieni. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 5 subofiţeri din cadrul Detașamentului de pompieri Miercurea-Ciuc, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, ardea funinginea depusă în interiorul coșului de fum, existând pericol de propagare la podul imobilului. S-au luat măsuri pentru localizarea și stingerea incendiului, refulând apă prin gurile de vizitare ale coșului din podul clădirii, incendiul fiind lichidat la ora 0310. În urma incendiului a ars funinginea din coșul de fum, fără pagube materiale. Cauza probabilă a incendiului au fost scânteile din coșul de fum necurățat de funingine. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 180.000 lei.

La ora 0334, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o anexă gospodărească (afumătorie) în Băile Tușnad, strada Morii. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (9 subofiţeri) din cadrul Detașamentului de pompieri Miercurea-Ciuc, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenţie, ardea afumătoria, existând pericol de propagare la magazia de lemne din imediata apropiere. Din cauza drumului greu accesibil, în pantă abruptă și acoperit cu gheață, inaccesibil autospecialelor de intervenție, pe o distanță de circa 200m până la locul incendiului, s-a desfășurat un dispozitiv, acționându-se pentru localizarea și stingerea incendiului, acesta fiind lichidat la ora 0520.

Totodată, s-au luat măsuri pentru evacuarea lemnelor din magazia din apropiere, aflată pe direcția propagării focului. În urma incendiului au ars: o afumătorie din lemn și circa 2 mp din acoperișul magaziei de lemne, cu învelitoare din carton asfaltat. Cauza probabilă a incendiului au fost jarul/scânteile, ce au dus la aprinderea lemnului, în urma depozitării cenușei și jarului nestins în apropierea materialelor combustibile. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 5.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 700 lei.

În perioada 20.01.2017 – 24.01.2017, echipajele S.M.U.R.D. din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au avut 31 de intervenţii de acordare a primului ajutor calificat şi de transport al pacienţilor la unităţile de primiri urgenţe din judeţ, astfel: S.M.U.R.D. Miercurea-Ciuc – 11 intervenţii, din care cinci în municipiul reşedinţă de judeţ, una pe DN 13A, una în stațiunea Harghita-Băi și câte una în comunele Ciceu, Ciucsângeorgiu, Sânsimion (satul Cetățuia) și Sânmartin (satul Ciucani); S.M.U.R.D. Topliţa – 5 intervenţii, din care trei în municipiu și două în comuna Subcetate; S.M.U.R.D. Corbu – 3 intervenţii, din care două în comuna Tulgheș și una în orașul Borsec; S.M.U.R.D. Gheorgheni – 10 intervenţii, din care trei în municipiu, două în comuna Joseni, patru în comuna Ciumani și una în stațiunea Lacu Roșu, iar S.M.U.R.D. Odorheiu-Secuiesc – 2 intervenţii în municipiu. Pe timpul acestor intervenţii, paramedicii au asistat 26 de persoane adulte şi 5 copii. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul unui accident rutier, cinci intervenţii au fost în cazul unor afecțiuni medicale asistate de echipajele SMURD și 25 de intervenţii fiind pentru acordarea primului ajutor în cazul unor traumatisme, dintre care șapte pe pârtiile de schi din Ciumani (3), Harghita-Băi(1), Borsec (1), Toplița (1) și Borzont-  vf. Bucin (1).

 COMPARTIMENTUL  INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy