Ursul care se ”mutase” în zona urbană, la Miercurea Ciuc, a fost recoltat

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto cu caracter ilustrativ

 

Zilele în șir un urs a pus pe jar localnicii din Miercurea Ciuc și împrejurimi. Prezența ursului pe străzile municipiului și zona Șumuleu a fost semnalată de mai multe ori autorităților. ISU Harghita a transmit în repetate rânduri mesaje de avertizare RO-ALERT, iar jandarmii s-au deplasat pentru alungarea animalului din localitate.

Astăzi, președintele Consiliului Județean Harghita anunță că ursul care făcea ravagii în curțile și pe străzile din Miercurea Ciuc, a fost recoltat cu succes și în mod legal. Sălbăticiunea a fost prinsă în centrul orașului, noaptea, în curtea Liceului Márton Áron, într-un loc sigur, unde nu reprezenta un pericol pentru oameni, potrivit lui Borboly Csaba.

Sper că nu vom primi un alt mesaj Ro-Alert în zilele următoare, asa cum s-a întâmplat în lunile anterioare.
Vă doresc toate cele bune și vă rog ca în cazul în care observați un urs unde prezintă pericol pentru viețile oamenilor, raportați-l atât la asociația de vânătoare, cât și la primăria localității. Și eu am procedat la fel, și îndemn pe toată lumea să facă la fel!
Asociațiile de vânătoare ar trebui să lucreze la fel ca asociația din Miercurea Ciuc, responsabilă în acest caz.
Le mulțumesc lor!
A fost o muncă făcută cu responsabilitate, costisitoare, dar pentru ceea ce au făcut în această chestiune, le mulțumim!

 

Borboly Csaba a imputat problema urșilor autorităților centrale de la București. Politicianul reproșează că oamenii din ”secuieme” sunt tratați ca cetățeni de rangul doi.

Oare Bucureștiul, când își va da seama că suntem și noi contribuabili egali și nu suntem cetățeni de rangul doi, și că viața omului în Secuime ar trebui să conteze și în această țară?
Problema urșilor este una complexă, dar când vorbim despre un urs periculos, nu putem aștepta.
În plus, este nevoie de sisteme de prevenire serioase și de compensare. Noi avem propuneri dezvoltate, pregătite în acest domeniu, în locul guvernului.
Vă rugăm să nu lăsăm să treacă iarăși neobservată această problemă la București! Ar fi bine să fie vizibilă această chestiune și la București, atât chinurile prin care trec și oamenii și ursii în acest județ.
VĂ MULȚUMESC DIN NOU!

Ultima aventură a ursului, înainte de a fi recoltat, s-a petrecut aseară, în jurul orei 20:00.  Printr-un apel la 112, un bărbat a semnalat  faptul că un urs se află în apropierea unei antene radio, situată pe strada Iancu de Hunedoara. La fața locului a fost trimis imediat un echipaj de jandarmerie, care a constatat că într-adevăr este prezent un urs de mici dimensiuni. Acesta a fost îndepărtat înspre pădurea de pe Dealul Șumuleu Mic. Jandarmii au rămas pentru o perioadă în zonă pentru a se asigura că animalul sălbatic nu revine și au verificat zona imediat apropiată.

Ursul nu s-a liniștit și a fost găsit în curtea aceluiași colegiu unde fusese văzut și vineri noaptea. Ursul a fost din nou îndepărtat înspre pădure.

Jandarmii fac apel către cetățeni ca aceștia să înțeleagă că menirea mesajelor Ro- Alert nu este acela de a-i face să vină într-un număr cât mai mare la locul unde este semnalată prezența urșilor, pentru că astfel își pot pune viața în pericol, dar și îngreunează intervenția instituțiilor abilitate să soluționeze astfel de situații. E recomandat să stea în casă, în general să se adăpostească și să respecte recomandările din mesajul Ro Alert.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy