Salvamontiștii harghiteni s-au întors cu calificative bune de la Școala Națională Salvamont – etapa de iarnă

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Anul acesta, la Școala Națională Salvamont – etapa de iarnă, desfășurată în Padina, Munții Bucegi, în perioada 23. februarie – 3 martie, au participat 13 salvatori montani din județul Harghita.

Un număr de 8 salvatori de la Salvamont Ciuc (dintre care unul s-a atestat după această etapă, iar unul a participat ca ajutor de instructor – instructor în pregătire), 5 de la Odorheiu Secuiesc (dintre care un ajutor de instructor) și unul de la Salvamont Vlăhița.

Pregătirea s-a axat pe metodele se salvare pe timp de iarnă, deplasarea s-a făcut pe schiuri de tură, iar pentru modulul salvării de pe pârtie toată echipa s-a deplasat trecând muntele la domeniul schiabil din Sinaia (Valea Soarelui) petrecând o noapte în bivuac (ceea ce înseamnă în cort sau sub cerul liber). Întoarcerea la Padina a fost îngreunată de condițiile meteo severe, echipa a întâmpinat un vânt de peste 100 km/h, viscol și zăpadă, visibilitatea fiind redusă la câțiva zeci de centimetri iar înaintarea pe schi de tură foarte grea din cauza rafalelor de vânt.

Modulul salvării cu elicopterul și salvarea din avalanșă au ținut câte o zi, fiind vorba de exerciții de salvare mai complexe și lungi.

Toți participanții s-au descurcat foarte bine la această sesiune, obținând calificative bune la fiecare modul. Salvatorii montani care nu s-au atestat încă mai trebuie să parcurgă și școala de vară modulul avansați, potrivit Salvamont Ciuc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy