Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A fost înregistrată Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Ciuc

Întreaga zonă a Ciucului și orașul Miercurea Ciuc au ajuns într-un moment foarte important pentru dezvoltarea durabilă a regiunii.

Luni, 1 martie, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Ciuc a fost înregistrată oficial. Astfel, odată cu asocierea a 22 unități administrativ teritoriale, alături de Consiliul Județean Harghita, a fost înființată cea de-a doua zonă metropolitană din Transilvania, după cea înființată la Târgu Mureș. Importanța acestui eveniment a fost subliniată printr-o conferință de presă.

Conferința de presă a avut loc într-o locație simbolică pentru întreaga zonă, în fața Cetății Mikó. Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea Ciuc, a fost prezent în calitate de președinte al asociației, Borboly Csaba, președintele consiliului județean, în calitate de vicepreședinte, Kedves Róbert, primarul comunei Tomești  și Gergely Károly primarul comunei Lunca de Jos, în calitate de membrii ai asociației.

Zonele metropolitane pot fi constituite prin asociere pe bază de parteneriat voluntar între municipii și localitățile urbane și rurale aflate în zona imediată, la distanțe de până la 30 km, între care s-au dezvoltat relații de cooperare. Plăieșii de Jos și Bălan au fost excluse pe acest motiv din această asociere,  dar cu excepția acestor două localități, întreaga zonă a Ciucului de Sus și de Jos, precum și cele două așezări din Ghimeș, aparținând județului Harghita, au devenit membre ale asociației.

Inițiativa este unică în regiune pentru că începem un mod de lucru care deschide o nouă perspectivă în dezvoltarea localităților noastre și  tratează depresiunea Ciuciului ca regiune de dezvoltare infrastructurală.” – a explicat Korodi Attila.  – Cu decizia noastră coincide și hotărârea de guvern care leagă fondurile europene pentru relansarea economiei de orașele mari și zona acestora.

În luna septembrie, anul trecut, am exprimat necesitatea constituirii unei asociații privind zona metropolitană Ciuc, care acum are un temei legal. Prin intermediul asociației, putem începe dezvoltarea durabilă a zonei. Cred cu tărie că putem crește potențialul economic al zonei Ciuc în următorii zece ani prin această asociere” – a adăugat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Primarii din Tomești și Lunca de Jos au declarat că prin această asociere, comunele vor fi mai „apropiate” de municipiu.

Activitatea asociației va deschide surse noi de fonduri europene, și va rezulta dezvoltarea economică și modernizarea transportului public din zona Ciuc.

Korodi Attila a mai adăugat că în perioada următoare va fi înființată o echipă profesională și se va fundamenta strategia de dezvoltare regională.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *