Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Alte 5 persoane infectate cu noul coronavirus de la ultima raportare. În total: 134 de cazuri înregistrate

Buletin informativ Harghita, 31 mai 2020, privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

Foto: Seqwater

 

La nivelul județului Harghita situația epidemiologică și măsurile de prevenire a răspândirii Coronavirus, COVID-19, la data de 31 mai 2020:

–        10 persoane aflate în carantină instituționalizată,

–        1000 persoane ieșite din carantină de la începutul perioadei,

–        2312 persoane aflate în autoizolare la domiciliu, în scădere cu 91 în ultimele 24 de ore,

–        5909 persoane ieșite din autoizolare în întregul interval,

Astfel numărul total de persoane pentru care s-a dispus măsura izolării la domiciliu de la începutul perioadei, este de 8221.

În județul Harghita au fost confirmate un număr de 134 cazuri de persoane infectate cu COVID-19, din care: 43 persoane s-au vindecat, 2 persoane decedate,89 persoane se află internate în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc și în Spitalul suport COVID-19 din Odorheiu Secuiesc, sub supraveghere medicală.

 Anchetele epidemiologice sunt în derulare și se efectuează teste la COVID-19 pentru contacții simptomatici a persoanelor internate în spitale, respectiv au fost dispuse măsuri suplimentare de izolare la domiciliu pentru contacți asimptomatici.

Testările se efectuează cu respectarea algoritmului de testare pentru COVID-19, stabilit de către Institutul Național de Sănătate Publică.

 

 

În ultimele 24 de ore, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Ministerului Apărării Naționale și polițiștii locali din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni și Toplița au acționat, în sistem integrat, pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională.

 

În data de 30.05.2020, personalul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au efectuat misiuni de verificare a prezenței la domiciliu a persoanelor aflate în autoizolare.

De asemenea, au fost efectuate misiuni de patrulare pentru menţinerea măsurilor de ordine publică pe raza unităților administrativ teritoriale, în zona centrelor de carantină şi de izolare;

 

 

RECOMANDĂRI PRIVIND CONDUITA DE PREVENȚIE PE PERIOADA STĂRII DE ALERTĂ

 

Prin Ordin comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Afacerilor Interne, pe durata stării de alertă s-a instituit obligația ca în spațiile publice închise,spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție.

 

   Măsuri generale:

Masca trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în aceste spaţii.

În funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot exista unele excepţii, astfel:

 1. a) angajatul este singur în birou;
 2. b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
 3. c) persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);
 4. d) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
 5. e) vorbitorii în public, în spaţii interioare, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între aceştia şi alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă;
 6. f) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Utilizarea corectă a măştilor:

 1. a) Măştile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinaţie cu curăţarea frecventă a mâinilor cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun.
 2. b) Înainte de a pune masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun). Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul.
 3. c) Masca trebuie schimbată o dată la 4 ore şi ori de câte ori masca s-a umezit sau s-a deteriorat.
 4. d) Masca nu se atinge în timpul purtării; în cazul atingerii măştii, mâinile trebuie igienizate (cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun).
 5. e) După folosire, masca se aruncă imediat, într-un coş de gunoi, preferabil cu capac, urmată de igienizarea mâinilor.
 6. f) Nu se recomandă reutilizarea măştilor medicale.
 7. g) În cazul apariţiei febrei, tusei şi strănutului, purtarea măştii este recomandată în orice circumstanţă (de exemplu, în spaţiile deschise, la domiciliu).

 

Solicităm cetățenilor să respecte măsurilor stabilite de autorități în perioada stării de alertă, distanța de socializare și măsurile de igienă stabilite de către specialiști.

 

 

Biroul de presă

Instituția Prefectului Județul Harghita
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *