Amenzi în valoare totală de peste 400.000 de lei aplicate de ITM în primul trimestru al anului

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În primul trimestru al anului, inspectorii de muncă din Harghita au aplicat amenzi în valoare totală de 441.000 lei pentru încălcarea legislaţiei privind relaţiile de muncă şi securitatea şi sănătatea în muncă.

Datele furnizate Agerpres de inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita, Dorin Male, arată faptul că în primul trimestru al anului au fost identificate zece persoane care lucrau fără forme legale de angajare, comparativ cu anul trecut, când, în aceeaşi perioadă, au fost depistate opt persoane care lucrau la negru.

Dorin Male susţine că inspectorii întâmpină unele dificultăţi atunci când merg în acţiuni de control pentru depistarea muncii la negru, cum ar fi porţi închise sau câini lăsaţi dezlegaţi în curte, precum şi situaţii în care angajatorii depistaţi cu muncitori fără forme legale refuză să accepte că au încălcat legea.

Dintre dificultăţile pe care le întâmpinăm în cadrul acţiunilor de control pentru depistarea muncii fără forme legale de angajare se pot aminti: inspectorii de muncă nu pot face dovada refuzului de către angajat de a completa fişele de identificare, porţi închise la locurile de muncă unde se lucrează ziua sau noaptea, câini lăsaţi liberi în curtea societăţilor. De asemenea, în cazul în care se depistează persoane fără forme legale de angajare, angajatorii vin cu diferite motivaţii cum ar fi -‘sunt în perioada de probă’,’sunt doar pentru testarea capacităţii de muncă’,’înlocuiesc momentan, doar azi sau doar o oră’ pe cineva, a precizat şeful ITM Harghita.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy