Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Borboly Csaba : „În loc de circ să găsim soluții pentru o conviețuire pașnică”

Bilingvismul sau cum să dezvoltăm toleranța și respectul reciproc

Conferința de luni, 12 septembrie, desfășurată la sediul Consiliului Județean Harghita, a avut ca temă bilingvismul, ca reacție la comunicatul Forumului Românilor din Harghita, Covasna și Mureș. În acest sens Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a apreciat că este importantă o privire de ansamblu și  resurse financiare guvernamentale pentru a asigura această practică în desfășurarea activității instituțiilor publice.

Vom solicita din partea Guvernului și a Consiliului Pentru Combaterea Discriminării(CNCD) o activitate mai intensificată legată de bilingvism. Bilingvismul necesită costuri administrative, semnificative. Pentru ca toți cetățenii care trăiesc in acest județ să fie beneficiari trebuie să fie susținuți, pentru că traducerea materialelor, așa cum arată și cifrele din UE, necesită un cost financiar foarte important. La nivelul UE exista o Direcție Generală pentru traduceri și acolo lucrează cei mai mulți oameni. Răspunderea celui care traduce este mărită pentru că domeniile speciale necesită limbaj de specialitate. O traducere greșită poate induce în eroare și poate costa foarte mult.”,  a susținut Borboly Csaba.

Totodată, președintele a adus în discuție demersurile instituției în elaborarea unui Cod de Bună Conviețuire Interetnică menit să propună un ansamblu de măsuri printre care se numără atât educația civică timpurie în sensul respectării diversității etnice și culturale, cât și elaborarea unui ghid destinat în special autorităților administrației publice locale, pentru gestionarea instituțională a relațiilor interetnice. De asemenea, a subliniat importanța acordării de atribuții consiliului județean în acest sens pentru susținerea financiară prin Asociații de Dezvoltare Intercomunitară a autorităților locale.

Soluțiile oferite de noi se referă la educație – învățarea limbii române sau maghiare acolo unde e cazul, alocarea de resurse financiare și Codex-ul de bună conviețuire. Voi prezenta conducerii UDMR unde am ajuns până în acest moment și vom fi intervenienți în această cauză. Departamentul pentru Relații interetnice trebuie să aibă un buget alocat pentru bilingvism pentru acele localități unde costurile administrative sunt semnificative și pentru acest lucru ar trebui să existe soluții pentru bugetare. Este important să discutăm mai amplu și eu tind să găsim rezolvare și nu să facem circ.” a adăugat Borboly Csaba.

  • informații furnizate de Biroul de Presă al Consiliului Județean Harghita

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.