Câteva mii de persoane, la ceremonialul de sfinţire a bucatelor de Paştele Catolic de la Miercurea-Ciuc

0

Articol disponibil în: Română

Tradiţionalul ceremonial de sfinţire a bucatelor cu ocazia Paştelui Catolic, de la Miercurea-Ciuc, s-a desfăşurat, duminică dimineaţa, în centrul municipiului şi a reunit câteva mii de participanţi, transmite AGERPRES.

La fel ca în fiecare an, oamenii au început să sosească pe platoul din faţa Palatului Administrativ cu mult înainte de a începe slujba religioasă, aducând cu ei coşuri în care se aflau bucate tradiţionale de Paşti, cum ar fi ouă roşii, drob, friptură, şuncă sau prăjituri.

Unii dintre participanţi au venit îmbrăcaţi în port tradiţional secuiesc, iar multe familii au participat împreună cu copiii, care au purtat mici coşuri de nuiele, în care au adus ouă roşii, astfel încât tradiţia să fie păstrată şi dusă mai departe.

De altfel, mulţi dintre cei care acum 20 ani veneau la eveniment însoţiţi de părinţi, acum au familii şi participă alături de copiii lor.

Coşurile de nuiele au fost acoperite de şerveţele brodate, multe dintre ele fiind folosite doar pentru acest ceremonial, iar unii dintre participanţi au adus şi flori care vor înfrumuseţa masa de Paşti.

Numărul participanţilor a crescut mult în ultimii ani, motiv pentru care zona în care se desfăşoară evenimentul s-a extins şi în jurul Palatului Administrativ, iar circulaţia pe două dintre străzile din oraş a fost parţial blocată, imaginea cu oamenii care, în câteva minute, au umplut platoul din centrul oraşului şi spaţiile adiacente fiind una impresionantă.

Ca şi în anii trecuţi, slujba de sfinţire a bucatelor a fost oficiată de fostul episcop al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, care s-a adresat credincioşilor, împreună cu mai mulţi preoţi catolici, de la un altar improvizat în faţa Casei Artelor din Miercurea-Ciuc.

După slujbă, pe acordurilor imnurilor pascale, preoţii au mers printre rândurile de oameni şi au sfinţit bucatele.

Ei le-au adresat credincioşilor tradiţionalele urări de Paşti, iar la final au fost intonate imnul Ungariei şi cel secuiesc.

La Miercurea-Ciuc, tradiţia sfinţirii bucatelor sub cerul liber este una extrem de iubită şi a devenit o sărbătoare a comunităţii maghiare, la care se alătură şi oameni veniţi din localităţile învecinate.

Obiceiul de sfinţire a bucatelor în centrul oraşului a fost instituit în urmă cu mai bine de 20 ani de episcopul Tamas Jozsef, întrucât bisericile din jur deveniseră neîncăpătoare, iar în timp a devenit simbolul sărbătorilor pascale catolice.

Sfinţire a bucatelor în aer liber avea loc şi înainte de 1989, la Miercurea-Ciuc, dar atunci oamenii nu se adunau în centrul oraşului, ci în apropierea bisericilor catolice.

Locuitorii mai în vârstă din oraş îşi amintesc că se formau coloane lungi de credincioşi care aşteptau să le fie sfinţite bucatele, iar miliţia îi supraveghea, dar fără a interveni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy