Consiliul Județean Harghita la Bruxelles

0

Articol disponibil în: Română

Camera Deputaților a adoptat două inițiative legislative importante propuse de UDMR

La inițiativa reprezentanților Uniunii, Parlamentul a aprobat propunerea legislativă privind unele măsuri pentru asigurarea funcționalității instituțiilor și autorităților publice centrale și locale, constând în posibilitatea ocupării posturilor vacante din cadrul acestora, respectiv, a înăsprit legislația privind protecția victimelor violenței în familie.

În cadrul conferinței de presă organizată, miercuri, 14 octombrie, deputatul UDMR Cseke Attila a informat reprezentanții presei cu privire la adoptarea celor două acte normative propuse de reprezentanții Uniunii.

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 34 din 2009, doar 15% din locurile rămase vacante din cadrul instituțiilor și autorităților administrației publice centrale și locale puteau fi scoase la concurs, ceea ce a însemnat că, la fiecare al șaptelea loc de muncă devenit vacant, putea fi angajată o persoană.

Această prevedere a fost modificată prin OUG nr. 77 din anul 2013, conform căreia, pentru fiecare post devenit vacant putea fi organizat concurs, astfel încât raportul de șapte la unu s-a modificat la un raport de unu la unu. Ocuparea posturilor se putea realiza însă doar sub condiția obținerii prealabile a avizului favorabil al Guvernului, fapt care, conform Deciziei nr. 55/5 februarie 2014 a Curții Constituționale reprezintă o încălcare a principiului autonomiei locale.

Prin urmare, Curtea Constituțională a declarat OUG nr. 77 din 2013 neconstituțională în integralitatea să. Prin aceeași decizie, Curtea Constituțională a semnalat și faptul că o ordonanță de urgență declarată neconstituțională nu poate deveni ulterior constituțională în urma unei legi de aprobare votate de către Parlament.

Potrivit inițiativei legislative a UDMR depusă în Parlament în lună martie 2014, posturile vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, precum și a celor subordonate acestora, pot fi stabilite fără aprobarea Guvernului, pe baza deciziei proprii ale instituțiilor și autorităților publice respective, cu condiția încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget, precum și a respectării nivelului maxim de posturi prevăzut în OUG nr. 63/2010.

‘Datorită acestei legi, aprobate în unanimitate de Camera Deputaților cu 318 voturi favorabile, nu mai există pericolul că raportul de șapte la unu stabilit în 2009 să fie reintrodus. Noua lege se aplică tuturor instituțiilor și autorităților publice centrale și locale, precum și instituțiilor din subordinea administrațiilor locale, a ministerelor și Guvernului, precum și diferitelor instituții finanțate din fondurile asigurărilor sociale de stat sau din bugetele fondurilor speciale.

Toate reglementările legale existente în acest domeniu erau adoptate până acum prin ordonanțe de urgență aprobate de către guvern. După 1989, aceasta este prima de lege de reglementare al acestui domeniu, care a fost inițiată de un grup de parlamentari și adoptată de către Parlament, prin parcurgerea întregii proceduri parlamentare. Profesionalismul și necesitatea propunerii legislative inițiate de către grupul UDMR este demonstrat și prin faptul că propunerea a fost votată în unanimitate de ambele Camere ale Parlamentului’, a declarat deputatul Cseke Attila.

O altă inițiativă legislativă a Uniunii aprobată în Parlament, vizează amendarea Legii nr. 217/2003, privind prevenirea și combaterea violenței în familie. Potrivit legii aflate în vigoare, instanța de judecată poate decide, printre altele, evacuarea temporară a agresorului, chiar și în cazul în care acesta este proprietarul imobilului. De asemenea, instanța poate decide impunerea unui ordin de restricție sau interzicerea inițierii oricărui fel de contact personal, prin telefon sau corespondență cu victima.

‘Din nefericire, în numeroase cazuri, instanțele au comunicat structurilor Poliției Române chiar și cu 60 de zile întârziere decizia impunerii ordinului de restricție. Noul amendament, prevede obligativitatea comunicării către Poliție în termen de 5 ore de la dispunerea ordinului de restricție, asigurându-se, astfel, nu numai eficiența, dar și punerea în aplicare rapidă a deciziei’, a concluzionat deputatul Cseke Attila.

Ambele legi urmează a fi transmise de către Parlament, spre promulgare, Președintelui României.

*** Cooperarea între regiuni poate duce la creșterea gradului de utilizare a fondurilor europene

Cooperarea mai strânsă între regiuni poate să ducă la o îmbunătățire semnificativă a gradului de absorbție a fondurilor europene pentru cadrul financiar multianual 2014-2020, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), miercuri, la dezbaterea ‘Regiunile înfrățite deschise pentru a sprijini IMM-urile și dezvoltarea regională cu ajutorul proiectelor finanțate din fonduri europene’ care a avut loc la Comitetul regiunilor cu prilejul ediției din acest an a ‘Zilelor Deschise’.

La dezbaterea de la Bruxelles au participat și președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, membru al Comitetului Regiunilor, care a susținut o prezentare cu tema „Cum să gândești global și să acționezi local”, precum și președintele CJ Hunedoara, Adrian Nicolae David.

Cu această ocazie, Winkler a arătat că singurul program care a reușit să atragă peste 60% din finanțările europene este Programul Operațional Regional (POR). ‘Dacă ne uităm la România, vom observa că singurul program operațional care a reușit să atragă peste 60% din finanțările europene este POR. Acest lucru înseamnă că descentralizarea are un efect pozitiv în realizarea de proiecte, în finanțarea și implementarea lor. În România, în cadrul programului pentru mediu s-au atras puțin peste 47% din fonduri, în cel de resurse umane 46%, iar în cel de competitivitate stăm un pic mai bine, cu 58%, dar aceasta doar pentru că și acest program a funcționat într-o manieră relativ descentralizată’, a spus deputatul european al UDMR.

‘România are probleme în performanța sa cu privire la absorbția de fonduri europene. (…) Avem totuși un potențial uriaș pentru absorbția finanțărilor aferente cadrului financiar multianual 2014-2020’, a mai declarat Iuliu Winkler. În opinia sa, acest potențial poate fi crescut prin cooperarea între regiuni.

‘La 8 ani de la aderarea la UE, a crescut gradul de cooperare între actorii implicați în atragerea de fonduri europene. Pentru că avem mai multă experiență, pentru că suntem mult mai deschiși spre colaborare și pentru identificarea celor mai buni parteneri, cred că acum suntem capabili să elaborăm proiecte mai bune și să avem o performanță mai bună’, a spus deputatul european.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy