Crucile eroilor români de la Valea Uzului au fost demolate

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Noaptea trecută, 50 de cruci ale eroilor români și monumentul de la cimitirul din Valea Uzului au fost demolate. Măsura drastică a fost luată în urma unei sentințe definitive date de Curtea de Apel Bacău în februarie 2023, care a anulat autorizația de construire pentru parcela românească din cimitir și a dispus demolarea crucilor construite ilegal.

Această decizie legală vine în urma unui șir de evenimente controversate. În martie 2019, Consiliul Local Dărmănești a inclus cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul public al orașului, iar în aprilie a înființat o parcelă românească în mod arbitrar în acest cimitir, situat la granița județelor Harghita și Bacău. Până atunci, cimitirul era îngrijit de comuna Sânmartin. Comunitatea maghiară consideră cimitirul un loc de înmormântare militar maghiar.

Cu toate că instanța din Bacău a luat în considerare doar aspectele legale, această sentință a stârnit valuri de nemulțumire și tensiuni interetnice. Mulți susțin că această decizie nu ține cont de oameni, de contextul istoric, de obiceiurile religioase și nu aduce niciun beneficiu pentru societate. Demolarea crucilor militare este percepută de mulți ca o măsură radicală care nu reprezintă valorile de dreptate, justiție, toleranță și acceptare a diversității etnice, culturale și istorice din România. Într-o perioadă în care se încearcă consolidarea coeziunii naționale, astfel de decizii nu fac decât să adâncească diviziunile și să provoace tensiuni între diferitele comunități.

Conform noilor planuri, în cimitirul Valea Uzului vor fi păstrate doar steagurile Uniunii Europene și României, în timp ce monumentul va fi relocat în Dărmănești, iar crucile vor fi mutate în Cimitirul Eroilor din Bacău.

Demolarea crucilor și mutarea lor din cimitirul Valea Uzului este o acțiune care va rămâne în memoria colectivă și care va avea consecințe în relațiile dintre români și maghiari. Într-o societate în care diversitatea ar trebui să fie valorizată și respectată, este regretabil că decizii unilaterale pot amplifica tensiunile și dezbinarea. În loc să încurajăm dialogul și înțelegerea reciprocă, pare că ne îndreptăm către o lume în care intoleranța și lipsa de respect pentru identitatea celorlalți devin norma.

Această controversă nu s-a încheiat încă, iar viitorul relațiilor dintre comunitățile implicate rămâne incert. Se pune întrebarea dacă este posibil să găsim soluții care să promoveze armonia și înțelegerea, în ciuda diferențelor istorice, etnice și culturale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy