Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Cseke Attila: „Simplificăm regimul construcțiilor prin consolidarea corpului de verificatori de proiecte și experți tehnici în construcții”

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației anunță noi îmbunătățiri în reglementările privind domeniul construcțiilor. Cseke Attila a supus astăzi dezbaterii publice Ordin de ministru privind modificarea reglementărilor din domeniul atestării verificatorilor de proiecte și a experților tehnici în construcții, și a anunțat organizarea unor examene în vederea consolidării corpului de specialiști.

A fost o lipsă acută de experți în domeniu, majoritatea celor care au un astfel de atestat fiind cu mult peste vârsta pensionării, iar examenele pentru noi experți de securitate la incendiu nu au fost organizate de trei ani” – anunță ministrul.

Verificatorii de proiecte și experții tehnici în construcții au sarcina, printre altele, de a verifica dacă au fost luate măsurile necesare asigurării rezistenței mecanice și stabilității unei clădiri, a drumurilor și a căilor ferate, a siguranței clădirilor în cazul unui cutremur sau al unui incendiu, respectiv dacă au fost implementate reglementările sanitare, de igienă sau de eficiență energetică.

Ministrul a subliniat nevoia de a consolida corpul acestor specialiști esențiali pentru domeniul construcțiilor, și a anunțat organizarea examenelor de atestare.

În prezent, în evidența ministerului sunt în total 572 de experți tehnici cu drept de practică valabil, în toată țara, atestați pe diferite domenii. Mai mult de jumătate dintre aceștia însă au o vârstă de peste 70 de ani, și încă 22 la sută fac parte din categoria de vârstă de 60-70 de ani. În ceea ce privește experții de securitate la incendiu în mod specific, sunt doar 18 în București și 23 în restul țării, fiind 24 de județe în România în care nu există niciun expert de securitate la incendiu”, a evidențiat acesta.

Ministrul a precizat că un motiv pentru care nu au fost organizate examene este că reglementările în vigoare prevăd o comisie de evaluare alcătuită din 10 verificatori și experți, greu de organizat având în vedere numărul lor total la nivel național. Totodată, anunță acesta, evaluarea nu va mai include proba orală, un instrument care ar putea fi folosit pentru a decide subiectiv dacă cei evaluați sunt sau nu primiți în breaslă.

Ordinul prevede obligativitatea de a organiza examene de atestare de două ori pe an, cu anunț prealabil de cel puțin 45 de zile, într-un mod transparent și accesibil, cu bibliografia publicată în prealabil. Spre deosebire de reglementările în vigoare, care prevedeau organizarea examenelor numai în București, acestea vor fi organizate și în Cluj, Timișoara, Brașov, Iași și Constanța, la sediile Inspectoratelor de Stat în Construcții, de o comisie mixtă alcătuită din membrii actualului corp de verificatori și experți, profesori universitari, membrii ai ISC și ISU, și un reprezentant al ministerului de resort. Totodată, în vederea asigurării unui nivel calitativ corespunzător în ceea ce privește verificarea proiectelor, se va introduce o confirmare periodică, din 5 în 5 ani, a îndeplinirii condițiilor pentru atestare.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.