Deputatul UDMR, Korodi Attila cere sprijinul Guvernului pentru finalizarea includerii pelerinajului de la Șumuleu Ciuc în Patrimoniul Imaterial al UNESCO

0

Articol disponibil în: Română

În calitate de deputat din Harghita, ales în circumscripția electorală Ciuc, reprezentând și locuitorii municipiului Miercurea Ciuc și, implicit, cei din zona Șumuleu Ciuc, Korodi Attila a adresat luni, 29 august, o scrisoare premierului Dacian Cioloș, ministrului Culturii, Corina Șute și ministrului de Externe, Lazăr Comănescu.
În scrisoarea sa, deputatul face referire la informația apărută în spațiul public săptămânile trecute conform căreia Guvernul României ar dori să retragă de pe lista propunerilor deja aprobate de comisiile de specialitate ale UNESCO propunerea României de a fi inclus în lista Patrimoniului Imaterial UNESCO pelerinajul catolic de la Șumuleu Ciuc.
Deputatul Korodi Attila a arătat că pelerinajul de la Șumuleu Ciuc-care are loc de Rusaliile catolice- este considerat cel mai mare eveniment de acest fel din Europa Centrală și de Est. Anual, aproximativ 300.000 de catolici din această regiune și din străinătate vin să se roage și să se închine la statuia Făcătoare de Minuni a Fecioarei Maria, aflată în Catedrala franciscană de la Șumuleu. Statuia a împlinit anul trecut 500 de ani și este principalul obictiv spiritual al pelerinajului. Deputatul a mai precizat că, pentru locuitorii din regiune, pelerinajul de la Șumuleu Ciuc reprezintă mult mai mult decât un simplu pelerinaj, fiind un obicei străvechi, de mare valoare istorică, etnografică și, nu în ultimul rând, sufletească. Totodată, pelerinajul reprezintă și o oportunitate turistică importantă, o șansă de dezvoltare pentru microregiunea Ciuc, pentru că sute de mii de oameni participă anual la acest eveniment, promovând astfel regiunea și valorile tradiționale ale întregii comunități.
„Dacă acest pelerinaj ar fi inclus în Patrimoniul Imaterial UNESCO – așa cum au dorit mai multe guverne – ar reprezenta o punte importantă de legătură pentru următoarele decenii între România, Transilvania, Miercurea Ciuc, Șumuleu Ciuc și Europa Centrală, respectiv lumea catolică europeană”, scrie Korodi în scrisoarea adresată membrilor Guvernului.
În finalul scrisorii, deputatul UDMR a solicitat premierului și miniștrilor de specialitate să ducă la bun sfârşit această inițiativă, să depună toate eforturile pentru includerea, la sfârșitul acestui an, a pelerinajului de la Șumuleu Ciuc în Patrimoniul Imaterial UNESCO. Iar dacă au obiecții în legătură cu includerea în patrimoniu, să fie transparenți și să comunice aceste obiecții.
În opinia deputatului UDMR, introducerea pelerinajului de la Șumuleu Ciuc în Patrimoniul Imaterial UNESCO ar fi o realizare cu care România, considerată în Europa o țară multiculturală, s-ar putea mândri.

Editat de Biroul de Presă al UDMR

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy