Dialog la Miercurea-Ciuc privind protecția biodiversității și conviețuirea cu carnivorele mari în Europa – provocări și oportunități pentru autoritățile locale și regionale

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Consiliul Județean Harghita, în parteneriat cu Comitetul European al Regiunilor (CoR), a fost vineri, 8 martie, gazda unui eveniment de tip dialog local cu tema protecției biodiversității și conviețuirii cu carnivorele mari în Europa, evenimentul având ca punct de plecare proiectul de aviz al cărui raportor a fost numit Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Moderatorul evenimentului a fost Dan Cărbunaru, director- fondator al publicației Calea Europeană.

Scopul evenimentului a fost de a aduce împreună autoritățile locale și regionale, experți și persoane interesate, pentru  împărtăși experiențe și idei referitoare la conservarea biodiversității și conviețuirea cu carnivorele mari. Prezentările profesionale în diverse domenii vor contribui la o înțelegere mai profundă a provocărilor curente și a posibilelor soluții, în timp ce sesiunile de networking vor oferi oportunitatea de a stabili noi conexiuni și de a schimba idei.

În prima parte a dialogului, Borboly Csaba a prezentat punctele principale din proiectul de aviz întocmit, expertul  Csák László, punctul său de vedere  și Robert Zeman, raportor din umbră în cadrul Comitetului European al Regiunilor, a apreciat importanța utilizării datelor științifice pentru găsirea de soluții viabile, apreciind activitatea lui Borboly Csaba la nivel european.

Totodată, Robert Zeman a subliniat că este necesar ca factorii de decizie de la nivel local, regional, european să fie influențați prin comunicare, prin diferite instituții, logistică, accentuând importanța cooperării. De asemenea, acesta a mai subliniat că  astfel de evenimente, ca cel de azi,  sunt foarte important pentru a putea arăta care sunt problemele coexistenței cu carnivorele mari peste tot în Europa.

Gabriel Oltean, consilier al ministrului  mediului, apelor și pădurilor, a subliniat că nu s-ar fi putut găsi un loc mai bun pentru această discuție, deoarece județul Harghita are un istoric și o bază științifică solidă pentru gestionarea populației de urși printr-un management adecvat al faunei sălbatice, aducând populația la un statut de conservare favorabil și menținând o bună coexistență între comunități și carnivorele mari, chiar și înainte de 2016.

În același timp, el a adăugat că este de salutat contribuția și activitatea lui Csaba Borboly în cadrul Comitetului European al Regiunilor, care provine dintr-o comunitate cu o istorie și o experiență solidă în asigurarea coexistenței între comunitățile locale și carnivorele mari.

În cadrul celei de-a 20-a reuniuni a Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) din cadrul Comitetului European al Regiunilor, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita,  a primit un nou mandat pentru realizarea unui aviz privind coexistența dintre oameni și carnivorele mari care a fost aprobat cu majoritate covârșitoare la ședința comisiei din 8 februarie a.c.

Noul aviz este o continuare a activității președintelui, de peste 10 ani, cu scopul de a găsi soluții în protejarea carnivorelor mari, a biodiversității dar și asigurarea unei coexistențe pașnice între oameni și carnivorele mari.

Următorul pas este adoptarea avizului în ședința plenară a Comitetului European al Regiunilor din 17-18 aprilie 2024.

De-a lungul discuțiilor, au reieșit câteva concluzii cheie:

1.         Deși au fost emise reglementări de către Ministerul Mediului din România, sunt necesare măsuri suplimentare pentru a atenua conflictele legate de carnivorele mari.

2.         Perspectiva reînnoirii găzduirii de către județul Harghita a platformei regionale a Platformei Europene pentru Carnivore Mari a fost bine primită, cu accent pe rolul platformei în găsirea de soluții locale.

3.         Există o nevoie urgentă de măsuri de prevenire sau de compensare armonizate și automate în toate regiunile europene în care există carnivore mari. Ar trebui alocate resurse suplimentare pentru a sprijini aceste măsuri fără a reduce fondurile PAC, iar procesele birocratice trebuie să fie simplificate.

4.         Punerea în aplicare a gardurilor electrice, în special în peisajele fragmentate, are limitări, subliniind necesitatea unei mai mari diversificări a măsurilor preventive.

5.         Metodele de colectare a datelor verificate privind biodiversitatea și carnivorele mari ar trebui să fie standardizate în toate statele membre pentru a facilita comparațiile și analizele semnificative.

6.         Din punct de vedere social, despăgubirile pentru pierderile umane trebuie să fie echitabile, asigurându-se că locuitorii cu venituri mici, din mediul rural – care sunt cei mai vulnerabili la atacuri – nu sunt dezavantajați și mai mult. Armonizarea între statele membre în ceea ce privește politicile de despăgubire este imperativă.

7.         Prezența și distribuția sporită a carnivorelor mari pe teritoriul UE necesită o revizuire a sprijinului actual și a acordurilor instituționale pentru a răspunde în mod eficient la circumstanțele în schimbare.

Aceste concluzii subliniază importanța eforturilor de colaborare și a strategiilor proactive pentru a aborda provocările complexe pe care le ridică coexistența oamenilor și a carnivorelor mari în Europa.

  • informații și foto furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy