Echipamente performante pentru clasele profesionale, finanţate de Consiliul Judeţean Harghita şi autorităţile locale

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Elevii care învaţă în clasele profesionale din mai multe şcoli ale judeţului Harghita vor avea la dispoziţie echipamente performante pentru orele de practică, în urma unei iniţiative a Agenţiei de Dezvoltare Judeţeană, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean şi autorităţilor locale.

Directorul Agenţiei Judeţene de Dezvoltare Harghita, din cadrul Consiliului Judeţean, Barabas Csaba, a declarat că în urma unui sondaj realizat în rândul antreprenorilor a reieşit că aceştia sunt dispuşi să se implice în recrutarea tinerilor sau în primirea acestora la practică, dacă şcolile vor înfiinţa profilele pentru meseriile care se cer pe piaţa muncii. Drept urmare, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean s-a luat decizia înfiinţării de profile care nu existau deloc sau care au fost desfiinţate sau suspendate, dar care sunt solicitate de antreprenorii locali, ce se confruntă cu un deficit sever de forţă de muncă.

Potrivit lui Barabas Csaba, la Liceul Tehnologic „Banyai Janos” din Odorheiu Secuiesc s-a înfiinţat, în această toamnă, o clasă profesională pentru meseria de „operator CNC”, întrucât în zonă există multe firme care utilizează aparatură computerizată şi este nevoie de astfel de specialişti. Interesul pentru acest profil a fost foarte mare, din prima zi de înscriere fiind ocupate toate locurile. Pentru ca tinerii să poată face practică în condiţii corespunzătoare, Consiliul Judeţean a alocat 10.000 euro pentru achiziţionarea de echipamente, aceeaşi sumă fiind pusă la dispoziţie şi de Consiliul Local din Odorheiu Secuiesc. În plus, liceul a câştigat şi un proiect finanţat cu 40.000 euro, motiv pentru care poate achiziţiona echipamente moderne, pentru dotarea atelierului de practică.

„Nu trebuie să ne gândim că este o sumă imensă, pentru că astfel de aparate sunt foarte scumpe, dar putem spune că în Secuime va fi clasa profesională cu cele mai moderne echipamente”, a afirmat Barabas Csaba.

El a mai arătat că şi la Miercurea Ciuc, în urma discuţiilor cu Asociaţia Întreprinzătorilor, s-a decis înfiinţarea unui clase cu profil „electrician”, la Liceul „Szekely Karoly”, iar în această săptămână Consiliul Judeţean a alocat 10.000 euro pentru dotarea cu echipamente moderne a atelierului de practică. În zona Gheorgheni, discuţiile cu antreprenorii au scos la iveală că este nevoie de lucrători în industria lemnului, înfiinţându-se clase pentru acest profil la Liceul „Fogarassy Mihaly” din Gheorgheni şi la Liceul „Puskas Tivadar” din Ditrău. Şi în cazul celor două unităţi şcolare, Consiliul Judeţean a alocat câte aproximativ 6500 de euro, pentru echiparea atelierelor de practică. De asemenea, există promisiuni din partea autorităţilor locale că vor contribui şi ele cu câte o sumă de bani, în acelaşi scop.

„Nu putem vorbi de învăţământ de calitate decât atunci când avem şcoli profesionale dotate cu cele mai moderne echipamente. Pentru că la şcolile profesionale se pune accent foarte mare pe practică şi în cazul în care dorim să fim competitivi şi dorim să avem profesionişti, trebuie să sprijinim nu doar cu vorbe, ci şi cu fapte acest proiect”, a declarat pentru AGERPRES directorul Agenţiei de Dezvoltare Harghita, Barabas Csaba. AGERPRES

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy