Elevi din mai multe județe din țară s-au înscris la un concurs de gătit multicultural, la Odorheiu Secuiesc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Elevi din 16 judeţe şi municipiul Bucureşti, de la şcolile cu predare în limba română, în limba maghiară şi în limbile altor minorităţi naţionale au fost invitați să participă la un concurs de gătit intitulat „Tineri bucătari”, organizat la Odorheiu Secuiesc. 

sursa foto: https://razvanpascu.ro/

 

 

Competiţia, care se adresează elevilor din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Timiş şi din municipiul Bucureşti, este organizată de Septimia Hotels & SPA Resort din Odorheiu Secuiesc, care susţine de mai mulţi ani manifestările prin care elevii din zonă sunt încurajaţi să înveţe limba română.

Concursul este organizat în parteneriat cu Visit Harghita, Inspectoratul Școlar Județean Harghita și Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc.

Potrivit organizatorilor, concursul îşi propune, printre altele, să susţină interesul tinerilor pentru gastronomie şi un stil de viaţă sănătos și să promoveze gastronomia din judeţul Harghita la nivel naţional, dar şi să ajute la depăşirea dificultăţilor de comunicare.

Insp. de limba şi literatura română,  prof. Manuela Nicoleta Stîngă, a precizat că acest proiect a pornit de la ideea de a valoriza și a dezvolta competențele inter și multiculturale și, bineînțeles, lingvistice. De aceea, invitația s-a adresat județelor alături de municipiul Bucureşti, care şi-au trimis reprezentanţi la Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română pentru Minorităţi, care a fost găzduită de Odorheiu Secuiesc,  anul 2019-2020.

„Dacă va avea succes anul acesta concursul, și cred că va avea, ne vom propune pentru anul viitor, să ne adresăm și zonei Dobrogea, pentru că, din câte știu eu, acolo sunt peste 20 de minorități.”,  a precizat doamna prof. Manuela Nicoleta Stîngă.

Ea a mai punctat că își dorește ca acești copii să fie împreună, să înțeleagă că diversitatea de fapt unește.

„Ar trebuie fiecare dintre noi să înțeleagă că nu suntem atât de diferiți. Bun, suntem diferiți ca limbă, religie, port popular, dar împreună formăm comunitatea. Să ne ajutăm și să ne respectăm reciproc (…) Ideea mea este de acest împreună. Sper, pentru că văd deja niște semne foarte bune, că se depășesc barierele lingvistice. (…), a conchis doamna Manuela Nicoleta Stîngă.

Înscrierea la concurs s-a făcut prin trimiterea unei înregistrări video în care este prezentată o reţetă culinară, în limba română la adresa de mail [email protected]. Împreună cu filmuleţul, concurenţii trebuiau să trimită şi formularul de participare, care putea fi descărcat de pe site-ul septimiaresort.ro

Din fiecare dintre cele 16 județe și din București, juriul desemnat de organizatori selectează câte un elev de etnie maghiară, un elev român și un elev aparținând altor minorități naționale (unde este cazul), care vor fi invitaţi, în luna februarie, la resortul din Odorheiu Secuiesc, pentru a participa la finala concursului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy