Elevi maghiari câștigători ai unui concurs de limbă română au fost premiați la Guvern

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Mai mulți elevi de la școli cu predare în limba maghiară din județul Harghita, câștigători ai concursului de limbă română „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”, au fost premiați vineri la sediul Guvernului României.

Cei 32 de elevi, organizatorii și profesorii au fost așteptați, la intrarea în sediul Guvernului, de reprezentanții Direcției pentru Strategii Guvernamentale, care i-au condus în sala ‘Transilvania’, acolo ei fiind felicitați de secretarul de stat Radu Puchiu, de la Cancelaria Primului Ministru.

În cadrul festivității de premiere, elevii au primit cărți oferite de Asociația Comunitară Românească din Miercurea Ciuc, partenerul tradițional al concursului, iar din partea Guvernului le-au fost înmânate pachete cu volume de literatură românească și universală, oferite de mai multe edituri importante. De asemenea, și profesorii care i-au îndrumat au primit din partea Guvernului cărți și produse de birotică.

Secretarul de stat Radu Puchiu, de la Cancelaria Primului Ministru, a declarat pentru AGERPRES că acești elevi au o șansă în plus să performeze, dacă sunt buni cunoscători ai limbii române și chiar le-a transmis copiilor că îi așteaptă să lucreze în clădirea Guvernului.

‘Cred că este important pentru toată lumea, e o șansă pentru ei să performeze într-o zonă în care poate tradițional nu sunt înclinați și cred că trebuie încurajat procesul acesta, pentru că le oferă o șansă în plus, care este evidentă. (…) Cred că e important ca mesaj pentru toată lumea din zonă și sunt eforturi pe care le apreciem și sper să continue’, a declarat secretarul de stat Radu Puchiu, care i-a asigurat pe organizatori de toată susținerea Guvernului.

La rândul său, reprezentanta Asociației Comunitare Românești din Miercurea Ciuc, Angela Bîrsan, a declarat pentru AGERPRES că acest proiect și-a dovedit utilitatea în ultimii 14 ani, iar elevii premianți sunt adevărate punți culturale și de dialog între români și maghiari.

Și profesorii au vorbit despre importanța concursului, care le permite elevilor de etnie maghiară să se autoevalueze și au apreciat ‘modul relaxat și foarte frumos’ în care au fost primiți la sediul Guvernului.

Elevii premianți s-au bucurat foarte mult de excursia la București, mai ales că pentru unii dintre ei era prima vizită în capitala României, și au spus că participarea la un astfel de concurs a fost o adevărată provocare.

După ceremonie, premianții au beneficiat și de un tur al clădirii care găzduiește sediul Guvernului, au intrat în sala unde se țin ședințele Executivului și s-au fotografiat atât de pe scaunul premierului, cât și de la pupitrul unde Dacian Cioloș face declarații de presă.

Excursia a continuat la sediul Radio România Actualități, unde copii au vizitat studiourile de emisie și au vorbit cu redactorii, după care au mers la Muzeul Grigore Antipa.

Concursul „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” a fost inițiat în urmă cu paisprezece ani de profesoara de limba română Maria Sturzu, de la Colegiul Național ‘Marton Aron’ din Miercurea Ciuc, care a observat că pentru elevii de la școlile maghiare este o provocare învățarea și receptarea limbii române, care este limbă nematernă.

Sursa: agerpres.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy