Magyar anyanyelvű diákokat tüntetett ki a Kormány

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Hargita megyei magyar iskolák, román tanulmányi versenyen jeleskedő diákjait tüntette ki pénteken Románia Kormánya.

A kormány épületének bejáratánál várták a 32 diákot és tanáraikat, valamint a szervezőket a Kormánystratégiai Igazgatóság képviselői. A ’Transilvania’ teremben Radu Puchiu államtitkár üdvözölte a vendégeket.

A díjkiosztó ünnepségen a gyerekek könyvjutalomban, tanáraik könyv és irodaszer ajándékcsomagban részesültek. A könyveket a verseny hagyományos partnereként ismert Csíkszeredai Román Közösségi Egyesület ajánlotta fel, ezt kiegészítette több fontos könyvkiadó ajándéka.

Radu Puchiu államtitkár kifejtette, hogy ezeknek a diákoknak eggyel több esélyük van teljesíteni román nyelvtudásuk miatt, és kifejezte, hogy szívesen látná őket a kormány épületében tevékenykedni. ’ Értékeljük a fiatalok erőfeszítéseit és reméljük példaértékű az igyekezetük. Ezt a folyamatot támogatni kell, mert eggyel több esélyt biztosít a megvalósításokhoz, az eredmény nyilvánvaló.(…)’, mondta Radu Puchiu, aki a Kormány támogatásáról biztosította a jelenlevőket.

A Csíkszeredai Román Közösség Egyesületének képviselője, Angela Birsan, elmondta az Agerpres- nek, hogy az utóbbi 14 évben bebizonyosodott a projekt hasznossága és, hogy a díjazott tanulók fontos kulturális hidat és párbeszéd lehetőséget képeznek a magyarok és románok között.

Tanáraik megítélése szerint is fontos ez a verseny, amely során a magyar anyanyelvű diákok felmérhetik tudásukat; továbbá értékelték, ahogyan a Kormány fogadta a fiatalokat.

A kitüntetett diákok nagyon élvezték a bukaresti kirándulást, egyeseknek közülük ez volt első útja a fővárosba. Elmondták, hogy a versenyt kihívásként élték meg. A kitüntetési ünnepséget követően körbejárták a Kormány épületét, az ülések helyszínét. Fotókat készítettek a miniszterelnöki székben ülve és a sajtónyilatkozatok asztalánál. Kirándulásukat a Radio Romania Actualitati stúdiójánál folytatták, beszélgettek a műsorszerkesztőkkel, majd a Grigore Antipa Múzeum látogatása következett.

A „Carte frumoasa, cinste cui te- a scris!” elnevezésű versenyt tizennégy évvel ezelőtt Maria Sturzu, a Márton Áron Gimnázium tanárnője indította el, aki észrevette, hogy a román nyelv elsajátítása és megértése kihívás a magyar fiataloknak.

Forrás: agerpres. ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy