Extremiștii maghiari plănuiau să arunce în aer reţeaua de transport a gazelor naturale din Ardeal

1

Articol disponibil în: Magyar Română

Dezvăluiri incredibile. Membrii Mişcării pentru Tineret „64 de Comitate” plănuiau şi alte atentate în afară de cel care urma să aibă loc cu ocazia manifestărilor organizate de Ziua Naţională. Conform DIICOT, într-o altă acţiune teroristă ar fi urmat să arunce în aer reţeaua de transport a gazelor naturale din Ardeal.

„-Am zis că ar trebui acţiuni mai dure.

-În ceea ce priveşte harta de gaze dacă ruşii închid… de fapt, ucrainenii, că prin Ucraina trece conducta dublă de gaze, conducta de tranzit… Una din ele a fost aruncată în aer. Dar cealaltă funcţiona. Există două ca în caz că sunt probleme cu una, cealaltă e funcţională.

-Da, pentru că tot timpul există o conductă de siguranţă. Dacă una se duce naibii, cealaltă…

-Trece pe lângă Târgu. Se vede şi în Sânzieni, la Pasul Oituzului, în multe locuri.

-Szocs Zoltan: Ar trebui să o aruncăm în aer tocmai în ziua de Crăciun”

Discuţia a avut loc între membrii grupării Mişcarea de Tineret „64 de Comitate” Transilvania, scrie stiripesurse.ro.

Beke Istvan şi Zoltan Szocs sunt acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în timpul manifestaţiei de Ziua Naţională a României, la Târgu Secuiesc. Ei au fost trimişi deja în judecată de procurorii DIICOT, dosarul urmând să fie judecat de Curtea de Apel Bucureşti.

Zoltan Szocs este liderul grupării Mişcarea de Tineret „64 de Comitate” Transilvania, iar Beke Istvan este membru al acestei grupări. Ambii sunt în arest preventiv, procurorii propunând instanţei menţinerea măsurii preventive. (Sursa: b1.ro)

Zoltan Szocs este acuzat de instigare la infracţiunea de atentat contra unei colectivităţi şi instigare la infracţiunea de nerespectarea regimului materiilor explozive, iar Beke Attila este acuzat de de tentativă la infracţiunea de atentat contra unei colectivităţi şi tentativă la infracţiunea de nerespectarea regimului materiilor explozive.

Există suspiciunea rezonabilă că, în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă «Mişcarea de Tineret 64 de Comitate» – HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor români şi a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului «Ţinut Secuiesc», ca etapă a procesului ce vizează refacerea «Ungariei Mari», în calitate de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, suspectul S. Z. i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza judeţului Covasna, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către cetăţenii români a Zilei Naţionale de 1 Decembrie, inculpatul Beke Istvan Attila, membru marcant al respectivei formaţiuni naţionalist-extremiste concluzionând: «Facem»„, se arată într-un comunicat DIICOT.

Se pare că există înregistrări video ale lui Beke Istvan în timp ce monta detonatorul unui dispozitiv exploziv. Întregistrările au fost identificate de DIICOT în timpul percheziţiilor, iar fotografiile au fost ataşate rechizitoriului.

Probatoriul din dosar a dezvăluit că la şedinţa grupării extremiste din 10 octombrie 2015 au participat alături de Zoltan Szocs şi Beke Istvan alte trei persoane: fratele lui Zoltan Szocs şi doi membri activi ai celulei Tg. Secuiesc a HVIM Transilvania. În timpul şedinţei s-a convenit ca dispozitivele explozive improvizate să fie realizate de Beke Istvan, în considerarea calităţilor sale de preşedinte al celulei Tg. Secuiesc a HVIM Transilvania şi specialist în electronică

Conform baleares.ro, s-au luat în considerare următoarele configurații:

-Montarea a câte „20 bucăţi” (materii explozive, clasa articole pirotehnice din categoria a 3-a şi a 2-a de risc – interzise la deţinere persoanelor fizice sau juridice care nu au calitatea de pirotehnician, ori amestecul exploziv de substanţe conţinute de acestea- n.n.) în două „cutiuţe rezistente înfăşurate bine în bandă adezivă… tocmai când defilează…. trebuie făcut în aşa fel încât să se aprindă simultan……de acolo iese un cablu, iar la capătul cablului e o bucată de fosfor…..intră cei 12 volţi…., iar când ajunge la fosfor acesta se aprinde….se poate să fie legate între ele cu fitil…..fitilurile de armată nu se sting, ard şi sub apă”. Beke Istvan a confimat că: „eu am fitil, dar încă nu l-am încercat”;

-Montarea a câte „10 simultan (materii explozive, clasa articole pirotehnice ori amestecul exploziv de substanţe conţinute de acestea – n.r.) în trei locuri”;

-Confecţionarea unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI) de mare putere, întrucât: „Nu despre petarde ar trebui să discutăm…mai ales dacă avem reţeta care trebuie pentru <pizza> (termen conspirativ utilizat pentru desemnarea DEI-  n.r), trebuie întrebat Sebestyen, în secunda doi îţi scrie reţeta”, că doar „ne-a spus unde se găsesc….în airsoft, nu?!….putem declanşa dacă avem tehnologia”…..acţionare prin „sms” de pe „telefon”…„chestia de captare rămâne acolo…..trebuie să facem în aşa fel încât să avem mâinile curate în ziua respectivă”, trebuie „o sursă de alimentare…..o baterie, un acumulator sau ceva……să fixezi un cronometru… ajunge la o oră….stai în spatele perdelei, apeşi şi gata…asta le declanşează”.

Percheziţia infomatică a calculatorului lui Beke Istvan arată că, în intervalul 20-23 noiembrie 2015, a căutat şi accesat pe internet site-uri care prezentau modul de fabricare a unor „stink bombs” (bombe urât mirositoare utilizate de agenţiile de aplicare a legii din SUA pentru restabilirea ordinii publice în zonele de conflict), manifestând interes pentru cele în compoziţia cărora intră, ca substanţă chimică puternic iritantă, floarea de sulf („flowers of sulfur”).

„Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei şi pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizaţiei radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte. Procurorii solicită ca organizațiile extremiste „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM şi Asociaţiei „Szent Laszlo Serege” (”Oastea Sfântului Ladislau”- organizaţie paravan pentru HVIM în Transilvania- n.r.), să fie declarate organizaţii cu caracter fascist, rasist şi xenofob şi interzise pe teritoriul României.

1 Comentariu
  1. Mm spune

    Mama ce puscarie mananca astia!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy