A magyar szélsőségesek földgázvezetéket akartak a levegőbe röpíteni

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Hihetetlen kinyilatkoztatások láttak napvilágot. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai a tavaly december elsejére tervezett merényleten kívül a hazai földgázhálózat egyik fontos vezetékét tervezték a levegőbe repíteni, állítja a DIICOT.
„- Mondtam, hogy keményebb akciókra van szükség.
– Ami a térképet illeti, ha az oroszok lezárják… vagyis inkább az ukránok, mert Ukrajnán át megy a dupla vezeték… Egyiket levegőbe repítették. De a másik működött. Két vezeték van, ha az egyik megsérülne, a másik még működik
– Mindig van egy biztonsági vezeték is. Ha az egyik szétesik, a másik…
– Nálunk halad át a két vezeték. Szentléleken is látszik, az ojtozi szorosnál, több helyen
– Szőcs Zoltán: Pontban karácsonykor kellene, hogy levegőbe repítsük”
A párbeszéd a HVIM tagjai közt zajlott le, írja a stiripesurse.ro.
Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt csütörtökön állította bíróság elé a DIICOT, a nyomozóhatóság szerint ugyanis házi készítésű bombát akartak robbantani a december elsejei román nemzeti ünnepen, Kézdivásárhelyen.
Szőcs Zoltán a HVIM vezetője, Beke István a mozgalom tagja. Mindketten előzetes letartóztatásban vannak, az ügyészek az intézkedés fenntartását kérték. (Forrás: b1. ro)
Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással és a robbanó anyagok kezelésére vonatkozó szabályok megsértésével, Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésével vádolják.
„Megalapozott a feltételezés, mely szerint a szélsőségesen nacionalista HVIM revizionista- szeparatista törekvéseit igyekszik megvalósítani a Nagy- Magyarország helyreállítását célzó folyamatban, román állampolgárok és javaik ellen célzott erőszakos cselekedetek által, megnehezítve/akadályozva a székelyföldi román hatóságokat az államhatalom gyakorlásában. Szőcs Zoltán, mint a mozgalom vezetője tavaly októberben a tagokat barkácsbomba készítésére ösztönözte, amelyet december elsején robbantottak volna fel Kovászna megyében, Románia Nemzeti Ünnepén”, áll a DIICOT közleményében.
Úgy tűnik, léteznek bizonyos videó felvételek, amelyek rögzítették Beke Istvánt amint detonátort szerel egy robbanószerkezetre. A DIICOT a felvételt nyilvántartásba vette és bizonyítékként az iratcsomóhoz csatolta.
Az iratcsomóban található bizonyítékok szerint a tavaly októberi találkozón a vádlottakon kívül jelen volt Szőcs Zoltán testvére és a mozgalom további két tagja. A gyűlésen megegyeztek, hogy Beke a kézdivásárhelyi fiókszervezet vezetői minőségében és elektronikai tudását latba vetve elkészíti az improvizált robbanószerkezeteket.
A baleares. ro szerint szóba jöttek a következő lehetőségek:
– „Húszasával összeszereljük (olyan, második és harmadik veszélyességi osztályba tartozó robbanóanyagról van szó, amelyek birtoklását fizikai személyeknek tiltja a törvény)- kis dobozkákba szigetelőszalaggal körültekerve… mikor felvonulnak… egyidejűleg kell elindítani… onnan kijön egy kábel, a végén van egy adag foszfor… rámegy a 12 volt és meggyullad… kanóccal összelehet kötni őket… a katonai kanócok a víz alatt is égnek”. Beke István megerősítette „nekem van kanócom, csak még nem próbáltam ki”;
– „Tízesével összeszerelve (pirotechnikai osztályba tartozó robbanószerek vagy amelyek robbanóképes anyagkeveréket tartalmaznak- sz.m.) három helyszínen”
– Nagyerejű rögtönzött robbanószerkezet készítése: „nem petárdákról kellene beszéljünk… főleg, hogy már megvan a receptje ( a robbanószerkezet titkos elnevezése- sz.m.), Sebestyén két másodpercen belül leírja a receptet, mert hát mondta, hogy hol található… az airsoftban, nem?!… fel tudjuk robbantani, ha megvan a technológia”… a telefonról sms- el elindítható”… „tisztán kell megúsznunk azon a napon”, 2 kell egy elem áramforrásnak, egy akkumulátor vagy valami… rögzítsd az időzítőt… elég egy óra… állj a függöny mögött, megnyomod a gombot és kész… ez elindítja”.
Beke István számítógépének vizsgálatát követően kiderült, hogy 2015 november 20- 23 között fent említett olyan internetes oldalakat keresett meg, amelyek bűzbombák összeszerelési módját mutatták be, különös érdeklődést tanúsítva a kénvirág tartalmú bombák iránt.
A HVIM szélsőjobboldali csoportosulás, amely a Magyarországon kívüli magyar közösségek egyesítését tűzte ki célul, valamint az 1920-as Trianoni Egyezmény felülvizsgálását. A radikális szervezet neve a Nagy Magyarországra utal, amely 64 vármegyéből állt.
Az ügyészek sürgetik a HVIM és a „Szent László Serege” (a HVIM erdélyi fedőszervezete) szervezetek fasiszta, fajgyűlölő és idegengyűlölő jellegének kinyilvánítását és kitiltásukat Románia területéről.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy