Forumul Civic al Românilor din Harghita e încă departe de realitate

0

Articol disponibil în: Română

Am fost și noi la întâlnirea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş în calitate de autoinvitați și am asistat la dezbaterile ce au avut loc la Izvorul Mureșului.
Din ce am văzut ni s-a conturat opinia conform căreia maghiarii din Harghita au construit un zid între ei și români iar românii montează de zor sârma ghimpată.
Într-o atmosferă total nelucrativă, mai mulți distinși invitați au luat cuvântul spunând lucruri adevărate, cu încărcătură istorică și emoțională, dar din păcate fără corespondent în realitate. Ceea ce ar fi trebuit să fie un grup de oameni care să rezolve probleme s-a dovedit a fi un grup de bocitoare care nu au soluții și mai tare adâncesc prăpastia dintre cele două naționalități.
Luați individual, cei care gravitează în jurul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş sunt oameni deosebiți, onești și cu multă carte, poate așa de multă încât le știu pe toate și în demersurile lor nu mai au nevoie de nici un fel de strategii.
Dacă Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş este vârful de lance al demersului românesc din zonele unde maghiarii sunt majoritari, atunci e clar de ce nimic nu merge bine.
Încă nu îmi este foarte clar dacă acești oameni mimează lupta pentru drepturile românilor fiind în realitate tocmiți să facă no-combat sau doar atâta sunt ei în stare.
În cazul în care personalitățile de la acest forum se vor simți lezate de rândurile scrise de noi ar fi cazul să se trezească la realitate și să consulte niște specialiștii în comunicare.
Primul pas pe care ar trebui să îl facă o astfel de organizație ar consta într-un plan de măsuri aplicabile care să ducă la dărâmarea zidului construit între români și maghiari. Cuvintele mediere și diplomație ar trebui să fie baza discursurilor iar negocierile și atingerea obiectivelor ar trebui să se facă după un calendar clar și obligatoriu prin oferirea de ceva la schimb. Mai concret, românii ar trebui să lase la o parte orgoliile și mai ales aerele de atotștiutori și să învețe ceva din tactica și modelul UDMR. Acesta aplică pas cu pas un plan cu ce și-a propus și de fiecare dată când cere ceva pentru maghiari oferă altceva la schimb… de regulă susținerea politică din Parlament. Cei care se luptă pentru românii minoritari din Harghita încă sunt la stadiul în care nu înțeleg ce înseamnă negocierea, compromisul și diplomația. Românii de la marele forum ar  trebui prima oară să ajute maghiarii ca să le poată cere ceva … adică exact cum face UDMR-ul când cere ceva… întâi oferă sprijinul politic și de abia apoi primește ceva și mai realizează un mic pas din drumul lung pe care și l-au propus. În românește, ceea ce fac maghiarii se cheamă ”strategie”.
Concluzia generală este că jocul de-a conviețuirea dintre români și maghiari se joacă încă separat. Maghiarii joacă șah iar românii, din păcate, încă aruncă cu zarul la table sperând să facă ”poartă-n casă”.

Iosub Robert

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy