Harghita: 31 de proiecte de investiții în agricultură, finanțate de guvernul Ungariei

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Guvernul Ungariei va finanţa 66 de mari proiecte de investiţii în agricultură, în cadrul programului de dezvoltare economică a Ţinutului Secuiesc. Informaţia a fost publicată joi, în buletinul informativ al UDMR, de către coordonatorul de proiecte, Fundaţia Pro Economica.

Potrivit comunicării, din cele 72 de proiecte depuse comisia de specialişti a respins 6. Finanţarea are o valoare totală de aproape 24 de miliarde de forinţi (peste 73 de milioane de euro). Dintre proiectele declarate câştigătoare 31 provin din Harghita, 18 din Covasna şi 17 din judeţul Mureş. Solicitanţii ale căror proiecte au fost respinse au dreptul să depună contestaţie. După judecarea eventualelor contestaţii fundaţia va demara procedeul de pregătire a documentelor contractuale în vederea obţinerii finanţării pentru proiectele câştigătoare.

Mónika Kozma, directorul executiv al Fundaţiei Pro Economica a declarat agenţiei ungare de presă MTI că doar IMM-uri au fost eligibile să depună proiecte, iar statul ungar va finanţa cincizeci la sută din suma totală necesară implementării. Investitorii trebuie să asigure restul de cincizeci la sută din resurse proprii sau din credite bancare. Kozma a precizat că singura condiţie a semnării contractului de finanţare va fi dovada capacităţii de co-plată.

Mónika Kozma a menţionat că majoritatea proiectelor se referă la dezvoltarea firmelor existente, dar au existat şi proiecte de investiţie de tip greenfield. Firmele cu activitate au solicitat, în mare parte, susţinerea retehnologizării. Ea a mai spus că au fost nevoiţi să respingă unele dintre proiecte deoarece nu corespundeau normelor europene privind definiţia unui IMM, respectiv să aibă peste 250 de angajaţi. În cazul altor proiecte, au fost descoperite, pe parcursul verificărilor financiare, tehnice,j uridice, aspecte care au condus la respingere. Spre exemplu au existat firme cu datorii prea mari ori cu procese pe rol, care ar fi periclitat reuşita proiectului co-finanţat.

Principalul scop al programului de susţinere a marilor investiţii în agricultură este crearea unor unităţi industriale agricole care reuşesc crearea unui sistem integrat şi susţinerea acestor întreprinderi, pe activitatea cărora se poate baza dezvoltarea pe termen lung a sectorului agricol din Ţinutul Secuiesc. Grupul de specialişti în domeniul juridic, tehnic şi financiar care a evaluat proiectele şi evaluatorii profesionali au recomandat spre finanţare acele proiecte care sunt sustenabile şi pot funcţiona pe termen lung, respectiv s-au bazat pe date întemeiate din punct de vedere economic.

Sursa: Știtile Transilvaniei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy