Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Harghita: Șapte intervenții ale jandarmilor pentru îndepărtarea unor urși, în ultimele patru zile

Inspectoratul Județean de Jandarmi Harghita a informat marţi, 14 iunie,  printr-un comunicat de presă, că în ultimele patru zile au fost primite nouă apeluri la 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în localităţile Băile Tuşnad, Ciumani, Topliţa, Izvoru Mureşului, Hodoşa şi Borsec.

Cele mai multe apeluri prin care era semnalată prezența urșilor în această perioadă, respectiv 10-13 iunie, au fost făcute din localitățile Băile Tușnad și Borsec, respectiv câte trei.
Din cele nouă cazuri, a fost nevoie de intervenția efectivă a echipelor de intervenție în șapte dintre acestea, singurele în care nu s-a confirmat prezența urșilor fiind înregistrate în Băile Tușnad și Toplița.

„Vineri, 10 iunie, la ora 06:53, o femeie anunța prezența unui urs, posibil pui, într-un copac aflat pe proprietatea sa din localitatea Ciumani. Din cauza faptului că ursul refuza să coboare din copac, s-a luat decizia ca echipa de intervenție și cu familia femeii să părăsească casa aflată la marginea pădurii, permițându-i astfel ursului să coboare singur și să se retragă în pădure.
Primul și singurul apel pe ziua de sâmbătă a fost făcut din municipiul Toplița, fiind semnalat un urs pe o pășune, în acest caz nefiind nevoie de intervenția echipei de intervenție, ursul părăsind singur zona.
Și duminică a fost făcut tot un singur apel, din Izvoru Mureșului, la ora 09:36, un bărbat anunțând prezența unui urs în spatele curții sale. Deși inițial ursul nu a fost observat din cauza vegetației înalte, într-un final acesta a fost îndepărtat înspre pădure de către echipa de intervenție.
Luni am înregistrat cele mai multe apeluri pe acest weekend prelungit, respectiv șase. Primul a fost făcut la ora 01:17, de către un bărbat, acesta anunțând prezența unei ursoaice cu trei pui în apropierea unui hotel din Băile Tușnad. Echipajul de jandarmerie a îndepărtat animalele sălbatice înspre zona împădurită.
La aproximativ 2 ore distanță, o femeie anunța prezența unui urs în apropierea gării din Băile Tușnad, în acest caz nefiind confirmată prezența animalului sălbatic de către echipajul de jandarmerie ajuns la fața locului.
Singurul apel din comuna Hodoșa a fost făcut la ora 13:54, de către un bărbat, acesta anunțând prezența unui urs lângă biserica din localitate. Ursul a fost alungat de către echipa de intervenție în afara localității, înspre o zonă împădurită.
Ultimele apeluri ale zilei, trei  la număr, au fost făcute într-un interval de aproximativ 2 ore din localitatea Borsec. Primul dintre acestea, la ora 20:40, a fost făcut de către un bărbat, acesta anunțând prezența unui urs în apropierea unui magazin. La nici 20 de minute, o femeie anunța prezența unui urs la containerul de gunoi din fața casei sale. În ambele cazuri a intervenit un echipaj de ordine publică, format din jandarm și polițist, cei doi urși fiind îndepărtați în afara zonelor locuite.
Ultima intervenție a fost necesară, ca urmare a unui apel făcut la ora 23:03, de către o femeie, care anunța prezența unui urs pe prispa casei sale. Ursul a fost îndepărtat tot de către un echipaj de ordine publică, format din jandarm și polițist.”,  a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ), plt. adj. şef Gheorghe Suciu

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, reprezentant al asociației de vânătoare și medic veterinar.
Pe timpul intervențiilor nu au fost înregistrate pagube sau alte incidente.

De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 113 apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.

Jandarmii reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.