100 ezer szavazat az „Év úti célja Romániában 2024” szavazás első napjaiban (lásd a részeredményeket)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A románok rajonganak a romániai nyaralások iránt, és alig várják, hogy 2024-ben új úti célokat fedezzenek fel. A rajongás az interneten is meglátszik, ahol több mint 100 000 szavazat érkezett az „2024-es év úti célja” romániai versenyre már az első héten.

A 120 versenyben levő desztináció 11 kategóriában mozgósított a www.destinatiaanului.ro webhelyen, hogy minél több szavazatot szerezzenek be. A tét a turisták vonzása és a helyi büszkeség egyaránt. És mivel a románok büszkék a lakhelyükön található látnivalókra, a helyzet mindmáig rendkívül szoros. Kiélezett küzdelmek zajlanak az első helyezésekért, látványos fordulatok és az utolsó pillanatig lehetőség van arra, hogy a benevezett célpontok közül bármelyik dobogóra kerüljön.

Idén a legtöbbet vitatott kategória az „Inspiráló városok”. Brassó, Temesvár és Nagyvárad állnak jelenleg az első helyen, de nagyon közel állnak egymáshoz Kolozsvár, Szucsáva, Nagyszeben, Jászvásár és Bukarest is a szavazatok számát tekintve.

A turisztikai üdülőhelyek egy másik kategória, amelyben egyáltalán nem könnyű a választás. Az első 3 pozíciót jelenleg Bran, Szováta és Félixfürdő foglalja el, de Gura Humorului, Sinaia és Mamaia is közel van.

2024-ben újonnan bevezetett kategória a „Mesefalvak”, itt jelenleg egy bukovinai falu (Ciocănești – Suceava megye) és két erdélyi falu (Berethalom – Szeben megye és Felsăsyombatfalva – Brassó megye) vezet. Munténia Corbi (Argeș megye) faluján keresztül közel van a csúcshoz. Itt van egy úti cél a Moldovai Köztársaságból is, amely egyre több szavazatot gyűjt: Văleni falu a Cahul járásban.

Speciális kategória a Caraiman sör által bemutatott „Történelemmel és hagyományokkal rendelkező régiók”. A „élbolyban” jelenleg a címvédő, a bukovinai kolostorok földje, de az Orăștie-hegység dák fellegvára (Sarmizegetusa Regia, Blidaru, Costești, Piatra Roșie) és a történelmi Máramaros is megtalálható, de minden bizonnyal mind a 11 döntős úti célt érdemes kutatni egy felejthetetlen romániai nyaraláshoz.

A természet szerelmesei felfedezhetik az Ökoturisztikai Régiókat, a Román Ökoturisztikai Szövetség Asociația de Ecoturism din România által bemutatott kategóriát.

12 döntős küzd hevesen a címéért ebben a kategóriában, jelenleg a Duna-delta tűnik a favoritnak, mögötte Hátszegvidék, Țara Dornelor és Ținutul Zimbrului – Neamț következik.

***

Az úticélok – települések vagy régiók – mellett az Év úticélja a turisztikai látványosságokat is díjazza, és az elmúlt években számos új helyszínt alakítottak ki, amelyeket egy kellemes nyaralás részeként érdemes meglátogatni.

A BCR által bemutatott „Kulturális-oktatási látványosságok” kategóriát jelenleg a Hunyadi vár vezeti, amelyet szorosan követ a Törcsvári Kastély és az Astra Szebeni Múzeum. Egy kategória 13 nagy értékű döntős célponttal, köztük a Konstancai Kaszinóval, a jászvásári Kultúrpalotával és a bukaresti Străzi Deschise  versenyez a dobogón, percenként több tucat szavazatot szerezve.

A kifejezetten a kicsik által kedvelt kategória, a „Szórakozás és kaland” sok meglepetést tartogat idén. Jelenleg a Hargita megyei Mini Erdély Park, a Brassó megyei Valea cu Povești és a rozsnyói Dino Park áll az élen.

Nagyon szoros a verseny az „Epic Accommodations – Resorts” kategóriában is. A pillanatkép a Green Village Resort, a Zaga Zaga Vrancea és a Club Vila Bran az első helyen a szavazatok számát tekintve. A „Boutique” kategóriában pedig olyan kiélezett a verseny, hogy a pillanatnyilag első 5 helyezettet kevesebb mint 100 szavazat választja el egymástól: Castel Daniel Kovászna megyéből, Hadar Chalet Buzău megyéből, Valea celor XII Neamț-ből, Nooks by Adybeca Bihar megyéből és a Prahova megyei Atra Doftana.

A gasztronómiai attrakciók sem hiányozhatnak egy emlékezetes nyaralásból, a METRO által bemutatott kategória 11 döntőse pedig visszautasíthatatlan meghívást intéz hozzánk. A szavazatok száma alapján jelenleg a Casa Timiș, a Valea Verde, a Mama Cozonacilor vagy a Hargita megyei helyi gasztronómiai pont, a „Casa VLC” áll az első helyen.

Egy újonnan bevezetett kategória, a Wellness, kellemes kikapcsolódásra invitál bennünket. De hol? Talán a Therme Bukarestben, a Panoramic Colibițában, a kategóriában jelenleg a legtöbb szavazatot kapott desztinációkban, vagy talán az Akasha Wellness Retreatben, az Alma Health & Spa-ban, az Ana Hotels Europa Eforie-n – az egyre több szavazatot gyűjtő látnivalók.

A szavazás első 7 napjában leadódott 100 000 szavazat, és még 16 nap van hátra a szavazás végéig, 2024. május 8-ig, így a pillanatnyi eredmények bármikor megdőlhetnek, hiszen egyre több román lép be és szavaz a destinatiaanului.ro platformon. A közösség mozgósítása egy úti cél körül döntően megbillentheti az egyensúlyt. A közönségszavazat az összpontszám egyharmadát, a harmadát pedig a több mint 100 szakértőből és véleményformálóból álló zsűri szavazata, valamint a Célállomás eredményei által képviselt országos közvélemény adja.

A Román Athenaeum lesz az a színpad, ahol az Év Desztinációja 2024 Gála keretében kihirdetik a kategóriánkénti győztes turisztikai célpontokat a bukaresti városháza, mint házigazda támogatásával.

Addig minden szavazat számít. Az Év Desztinációja csapata meghívja Önt, hogy válassza ki kedvenc úti célját mind a 11 kategóriában, és élvezze Románia szépségét!

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy