A romániai barnamedve-populáció megőrzésére irányuló nemzeti cselekvési terv végrehajtása (SMIS-kód: 136899)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

3-as sz. tevékenység: A barnamedve gondozására, rehabilitációjára és védelmére szolgáló komplexum létrehozása.

A tevékenységet az RPLP KRONSTADT, a „A ROMÁNIAI BARNAMEDVE POPULÁCIÓ MEGŐRZÉSÉRE VONATKOZÓ AKTÍV TERV MEGVALÓSÍTÁSA” (SMIS-kód: 136899) projekt partnere hajtja végre. A projektet a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium, mint kedvezményezett, a MARIN DRĂCEA Országos Erdészeti Kutatási és Fejlesztési Intézet, az Országos Erdészeti Igazgatóság – ROMSILVA és a RPLP KRONSTADT, Brassó város helyi erdészeti hatósága partnerségével valósítja meg. Ez a tevékenység hozzájárul az A.5.1. Intézményi kapacitás javítása intézkedés végrehajtásához a romániai barnamedve populáció megőrzésére irányuló nemzeti cselekvési terv keretében, amelyet a környezetvédelmi miniszter 625/2018. sz. rendelete hagyott jóvá. 2023.05.25-én Brassó Városháza kiadta a 199. sz. építési engedélyt erre a beruházásra, és megkezdődtek a kapcsolódó munkálatok, áruk és szolgáltatások szerződéskötésére vonatkozó eljárások. A barnamedve számára fenntartott komplexum létrehozására irányuló, 61,18 hektár területet és 6000 m kerítést magában foglaló beruházás határozott elkötelezettséget tükröz a barna medve és természetes élőhelyének védelme mellett, amely számára nem létezik életképes rehabilitációs vagy reintegrációs alternatíva. A tartási helyekre, a tartási helyek méretére és az egyes medvekategóriákra (hím, nőstény, nőstény kölykökkel, kölykök) vonatkozó részletek rávilágítanak arra, hogy milyen nagy figyelmet fordítanak e vadon élő állatok egyéni igényeire.

A komplexum a különböző medvekategóriák igényeinek megfelelő, speciális tartási helyekre tagolódik. A hím medve 41,79 hektárnyi területet foglal el (2755 méter kerítéssel). A nőstény medvék és a bocsok 16,82 hektáros, illetve 1,35 hektáros különálló ketrecekben vannak elhelyezve (egyenként 2233 méteres, illetve 461 méteres kerítéssel). Ezen kívül rendelkezésre állnak az egészségügyi és biztonsági menedzsmentnek szentelt karantén-ketrecek is. A hím medvék karanténterülete 0,71 hektár, 377 méteres kerítéssel, míg a bocsos nőstény medvék és a kölykök karanténterülete 0,36 hektár, illetve 0,12 hektár területet foglal el, 259 méteres kerítéssel, illetve 161 méteres kerítéssel.

 

A ketrec minden méretét és részletét gondosan megtervezték, hogy olyan környezetet teremtsenek, amely ösztönzi a természetes viselkedést és biztosítja a vadon élő állatok jólétét, valamint hogy a kedvezőtlen ember-medve interakciókat korlátozzák.

Ebben a projektben a kültéri ketreceket gondosan úgy helyezték el, hogy azok természetes módon kövessék a terület határait, beleértve a völgyeket és a hegygerinceket. A bejárati kapu közelében diszkréten, bokorfajok alkalmazásával, a barnamedve egyedi jellemzőinek figyelembevételével, elrejtik őket. Ezeket a kerítéseket úgy tervezték, hogy különleges szilárdságot biztosítsanak, a biztonságra helyezve a hangsúlyt.

Nagy teljesítményű videómegfigyelő rendszert telepítenek a terület biztonságának biztosítása és az esetleges betolakodók észlelése érdekében. Ez a rendszer lehetővé teszi a gyors beavatkozást a komplexumot érintő természeti katasztrófák esetén, és lehetővé teszi a medvék viselkedésének és egészségi állapotának nyomon követését.

A medvék és az emberek közötti kapcsolat minimalizálására irányuló folyamatos erőfeszítéseink során a barnamedve-védelmi projektünkben innovatív technológiákat és felelős gyakorlatokat ötvözünk:

Etetőkötélpályák telepítése (két vonal)

Egy újszerű megközelítésben speciálisan tervezett kötélpályákat telepítünk, hogy a medvék számára biztosítsuk a táplálék szétszórását, amely a komplexum több pontjára juttatja el a táplálékot. Ez a technológia nemcsak az élelem elosztását maximalizálja, hanem a medve és az ember közötti közvetlen kapcsolatot is minimalizálja, így hozzájárul a kölcsönhatás biztonságához.

Ketrec szállítási platformmal

A szállításhoz speciálisan kialakított ketreceket vezetünk be, amelyek biztosítják az állatok biztonságos mobilitását a komplexumon belül. Ezeket a ketreceket úgy tervezték, hogy minimalizálják az állatokra háruló stresszt, és szükség esetén megkönnyítsék szállításukat.

A kötélpályákat és a ketrecet december 20-án szállítják le, amikor az átvételi és ellenőrzési folyamatra kerül sor.

Drón az etetéshez és felügyelethez

Egy technikailag fejlett drónt vásárolnak, amelyet a medvék etetésére és megfigyelésére használnak majd. A technológia elengedhetetlen a komplexumon belül az egyedek között esetlegesen felmerülő konfliktusok megelőzéséhez és hatékony kezeléséhez. A drón biztosítja a medvebocsok etetését is, kizárva az emberrel való közvetlen érintkezés lehetőségét.

A drónra vonatkozó szerződést már aláírták, és a drónnal való tényleges munka december 20-án kezdődik, a tervezett tesztekkel. Ezt követően négy személyt képeznek ki a használatára egy képzési program keretében. A folyamat már megkezdődött az elméleti résszel.

Állatorvosi szakellátás

Az állatok egészségét és jólétét az állatorvosi szakellátás biztosítja. Egy szakértői csoport folyamatosan figyelemmel kíséri és azonnal beavatkozik a komplexumban élő barnamedvék egészségügyi szükségleteinek kielégítésére.

E modern technológiák és felelős gyakorlatok alkalmazásával egy olyan infrastruktúra jön létre, amelynek kettős szerepe van: a barnamedve-populáció megőrzése a barnamedve-példányok tenyésztése, gondozása, rehabilitációja és védelme, valamint a fajra vonatkozó oktatás révén.

Ha naprakészen szeretné követni a projekt alakulását, valamint a romániai barnamedve egyéb kezelési intézkedéseit és/vagy etológiáját, akkor ajánljuk, hogy kövesse a következő oldalakat:

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy