A romániai magyarság kezdi elveszíteni érdeklődését Trianon iránt

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A Trianoni Egyezmény következményeként Magyarország több területet elveszítetett, beleértve Erdélyt is. Bár már egy 100 éve megtörtént eseményről beszélünk, néhány magyar ajkú felhasználja ezt az egyezményt a hangulat feltüzelésére, a Székelyföld és Erdély autonómiájának követelésére, stb. Demokratikusan szólva az Európai Unióban élünk és minden polgárnak joga azt kérni, amit szeretne, az autonómiától a férfiak közti házasságig. Az, hogy a romániai magyarok emlékeznek erre az egyezményre és bizonyos követeléseik vannak, egy természetes és demokratikus megnyilvánulás, sőt értékelendő, amennyiben a történelem felidézéséről beszélünk, amiről az európai népek nagy része megfeledkezik. Tehát ez a Trianonos dolog egy jó és demokratikus gyakorlat.

A probléma, amit észleltünk, hogy egy ilyen jellegű szónoklat, ami ezelőtt 10 évvel több ezer magyar érdeklődését lekötötte, mára érdektelenné vált. Ilyen témában megszervezett megmozdulásokat láthatunk 10 résztvevővel, néhány száz taggal rendelkező csoportokat a facebookon, internetes posztolásokat néhány kedveléssel. Hogy jutott oda ez a téma, hogy kevesebb kedvelést kapjon, mint egy kerítésen egyensúlyozó macska? Egyszerű. Nevetségessé tették az inkompetens magyar politikusok, akik saját maguknak akarva tőkét kovácsolni, elbitorolták az összes jelképet, hagyományt és eseményt, amelyekben a romániai magyarok hittek. Úgyhogy az emberek, mikor látják érkezni a grimaszoló politikusokat, inkább hátrább lépnek egy lépést. Ami nem jó dolog. A politikumnak vissza kellene vonulnia a magyar hagyományokból, szónoklatokból, amíg ezek el nem tűnnek teljesen. Azt a lakosságot, aki eddig büszkén beszélt autonómiáról, hagyományokról, a nemzeti identitás és az anyanyelv megőrzéséről, stb., mára már a holnapi napon kívül szinte már semmi nem érdekli.

Talán nem lenne rossz, ha a magyar politikusok megértenék, hogy itt az ideje a magyarok jólétére is gondolni. Mert egy munkahely-, kórházi ellátás-, lakás- és jó útviszonyok nélkül élő magyar embert Trianon, Székelyföld, hagyományok, stb. már kevésbé érdekel. Ha a magyarok vezetői nem ébrednek rá a valóságra és nem teszik félre a botrányokat, nemsokára Hargita megye lesz Európa legszegényebb megyéje, de ahol két nyelven beszélnek. Egy kollégáira haragvó magyar vezető azt mondta „Mi eredetiek vagyunk. Csak magyarul beszélünk, és aztán csodálkozunk, hogy a románok és Románia nem érti, amit mondunk. Mi hazafiak vagyunk. Magyarországra után áhítozunk, de Magyarország nem támogatott még 100 munkahely megteremtésében sem Hargita megyében. Mi okosak vagyunk, de felszerelés- és orvoshiányban szenvedő kórházakban keresünk gyógyulást. Mi jók vagyunk, de senkinek nem kellünk, mert csak beszédben vagyunk jók”.

I.R.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy