Trianonul, neinteresant pentru maghiarii din România

0

Articol disponibil în: Magyar Română

trianonÎn urma Tratatului de la Trianon din 4 iunie 1920, Ungaria a pierdut mai multe teritorii, inclusiv Transilvania. Deși vorbim de un eveniment ce a avut loc acum aproape 100 de ani, unii maghiari se folosesc de acest tratat pentru a încinge spiritele și a cere autonomia Ținutului secuiesc, a Transilvaniei, etc. Democratic vorbind, trăim în Uniunea Europeană și fiecare cetățean are dreptul să ceara orice vrea el, de la autonomie până la căsătoria între bărbați. Faptul că unii maghiari din România amintesc de acest tratat și cer anumite lucruri este așadar un gest normal și democratic, ba chiar un gest de apreciat atunci când vorbim de invocarea istoriei care de obicei este uitată de mai toate popoarele europene. Deci, e bine și e un exercițiu democratic acest demers cu Trianonul.

Problema pe care am sesizat-o noi este că un discurs care acum 10 ani interesa mii de maghiari acum nu mai interesează pe aproape nimeni. Vedem pe această temă manifestații cu 10 oameni, vedem grupuri pe facebook cu câteva sute de membri, vedem postări pe internet cu câteva zeci de like-uri. Cum a ajuns acest subiect să primească mai puține aprecieri pe internet decât o poză cu o pisică pe un gard dintr-un sat din Harghita? Simplu. A fost dus în derizoriu de politicienii maghiari incompetenți care, dorind să își facă ei imagine, au confiscat toate simbolurile, tradițiile și evenimentele în care maghiarii din România credeau, așa că oamenii, decât să vadă cum vin politicienii și se strâmbă, preferă să facă un pas în spate, ceea ce nu e bine. Politicul ar trebui să se retragă din tradițiile, discursurile și demersurile maghiare până ce acestea nu vor dispărea de tot. Dintr-o populație care vorbea cu mândrie de autonomie, tradiții, păstrarea identității naționale, limba maternă, etc. maghiarii din România au ajuns să nu-i mai intereseze aproape nimic decât ziua de mâine.

Poate nu ar fi rău ca politicienii maghiari să înțeleagă că ar fi cazul să se ocupe de bunăstarea maghiarilor, căci un maghiar fără loc de muncă, fără casă, fără spital și fără șosele nu are cum să mai fie interesat de Trianon, Ținut secuiesc, tradiții, etc. Dacă liderii maghiarilor nu se trezesc odată la realitate și nu lasă scandalurile la o parte, în curând Harghita va fi doar cel mai sărac județ din Europa, unde nu sunt locuri de muncă, salarii și spitale, dar se vorbește bilingv. Un important lider maghiar supărat pe colegii lui spunea ”Noi suntem originali. Vorbim doar în maghiară și apoi ne întrebăm de ce românii și România nu ne aude. Noi suntem patrioți. Vrem Ungaria dar Ungaria nu ne ajută să facem nici 100 de locuri de muncă în Harghita. Noi suntem deștepți dar murim ca proștii prin spitalele fără dotări și medici. Noi suntem buni dar nu are nimeni nevoie de noi că suntem buni doar la vorbe.”

I.R.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy