Csíkszeredában elkezdődött két övezet ingyenes telekkönyvezésének a közvitája

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

Csíkszereda fontos állomáshoz érkezett a mezőgazdasági területek telekkönyvezése tekintetében. Néhány topográfiai mérést követően a Hargita Megyei Kataszteri Hivatal jóváhagyta az eredmény közzétételét két kültelki övezetre vonatkozóan, ezzel megindult az 573 hektár mezőgazdasági terület tulajdonjogának megállapításáról szóló közvita.

A Román Gépjárműnyilvántartó (RAR) környéki, valamint az Olt és a vasútvonal által közrezárt területek gazdái szeptember 22-ig ellenőrizhetik, hogy a parcelláik rendben vannak-e. 2023 tavaszára várhatóan több mint hatszáz telekkönyvet bocsátanak ki a gazdák részére, Csíkszeredában először: ingyenesen.

Két övezetben véget ért a topográfiai felmérés, ezt pedig a kataszteri hivatal is jóváhagyta, így ma, július 21-én elkezdődött a közvita.

„Egy évvel ezelőtt döntöttük el, hogy a lakosok javára megpályázunk két nagy programot, amelyek következtében Csíkszereda mezőgazdasági területeinek meghatározó része telekkönyvileg is tisztázottá válik. Miután a két programot lezárjuk, elmondhatjuk majd, hogy a város nyugati és északi részén levő szántók telekkönyvileg rendben lesznek” – nyilatkozta Korodi Attila polgármester.

Az első pályázatból felmért két övezet a Csíkcsicsó felé vezető európai út mentén, valamint az azt a Szépvíz felé vezető országúttal összekötő terelőút mentén fekvő 12-es övezet, illetve az Olt, a Rét utca, a vasútvonal és a csicsói közigazgatási határ között elterülő 17-es övezet. A kettő összesen 573 hektár nagyságú, és az itt található 921 ingatlan mindegyikét felmérte a közbeszerzést elnyerő Ferencz Zoltán földmérő.

A két övezet nagy felbontású térképét kifüggesztették a városháza székhelyének bejáratánál (Vár tér 1. szám), és a területtulajdonosok 2022. szeptember 22-ig megtekinthetik a felmérés eredményét, észrevételeiket pedig benyújthatják a városháza iktatójában naponta 8:00 és 13 :00óra között. A tulajdonosoknak tudniuk kell, hogy a területek mérete nem változott, a parcellák határa azonban esetenként módosult.

A második pályázatból következik a 46-os övezet felmérése (az Olt és a város között fekvő külterületek, és ha ez is lezárul, akkor a három övezetre összesen több mint 1200 telekkönyvet bocsátanak ki 2023 végére, a gazdáknak pedig nem kell fizetniük ezért. E három övezet 803 hektára egyébként Csíkszereda 6092 hektáros mezőgazdasági területeinek 13,18 százaléka.

  • a Csíkszeredai Városháza Sajtóirodájának tájékoztatása

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy