Differenciált érettségi a tanulmányoknak megfelelően

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az oktatási rendszer hatékonyságának növelésére keresnek megoldásokat

Az oktatási rendszerben szükséges változtatásokról beszélgettek azon a sajtótájékoztatón, amelyet augusztus 18-án, csütörtökön tartottak a csíkszeredai megyeházán. A találkozót Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége szervezte, Hargita Megye Tanácsának képviseletében jelen volt Borboly Csaba elnök és Ferencz-Salamon Alpár megyei tanácsos, a megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke, a tanfelügyelőség részéről pedig Görbe Péter főtanfelügyelő.

A beszélgetésből egyértelműen kiderült, hogy az oktatási rendszer reformjára lenne szükség. Ferencz-Salamon Alpár úgy vélekedett, a változtatáshoz helyi és rendszerjellegű megoldások kellenek. Szerinte be kellene vezetni a differenciált érettségit, a tananyagszintű követelmények csökkentését.

Görbe Péter megyei tanfelügyelő arról beszélt, hogy a tanügyi minisztérium 2009- től az elméleti líceumokra tette a hangsúlyt. Jelen pillanatban szerncsére ez már nem elsődleges és a szakoktatás egyre népszerűbb a diákok körében. Továbbá a sikeres érettségi vizsgák érdekében az iskolákban tett erőfeszítéseket is említette.

Borboly Csaba több szempontot is megfogalmazott a nem megfelelően működő rendszer javítása érdekében. Azt mondta, nem csupán a diákok és a tanárok a felelősek a rossz eredményekért, hanem elsősorban a döntéshozók helyi, megyei és országos szinten, akik jóváhagyják az iskolaszerkezetet akár ennyire felemás módon, hogy szinte azt lehet mondani, a gyerekek tét és lényeg nélkül töltenek el 4 évet egy osztályban. – Ha a gyerekek nem kapnak perspektívát, ebben felelősségük és szerepük van a politikusoknak is, akik a vállalkozói szférával közösen kell fellépjenek – indokolta meg a megyei tanács elnöke. Mint kifejtette, ösztözni kell az iskolákban a profilváltást, hiszen fölösleges olyan elméleti osztályokat fenntartani, amelyek nem hoznak eredményeket. Ugyanígy ösztönözni kell azon szakközépiskolákban a pedagógusok átképzését, ahol már évek óta látszik, hogy nem olyan diákok mennek oda elméleti osztályokba szakma tanulása nélkül, akik az érettségi megszerzéséért mindent meg tudnak és meg akarnak tenni. Az átképzést akár a kistérségi társulások és a leader-csoportok bevonásával, illetve Hargita Megye Tanácsának közreműködésével valósítanák meg. A profilváltás érdekében együttdolgoznak a tanfelügyelőséggel, ezt ösztöndíj programokon, felnőttképzéseken keresztül segítenék.

Ezenkívül a megyei tanács pályázatain keresztül segíti a diákok felkészítését, illetve a didaktikai felszerelések beszerzését.

Továbbá nagyon fontos a pályaorientáció erősítése, illetve a mentalitásváltás, hogy a szülők is megértsék, egy jól elsajátított szakma jövedelmet, megélhetést biztosít.

„Mindezekért lehetőségeinkhez mérten helyi szinten is dolgozni kell, fölösleges arra várni, hogy Bukarestből megoldják a problémákat. Dolgozni kell az alternatív megoldásokon, mi magunkért saját erőből, amit lehet tegyünk meg és érjünk el, hogy minden pedagógus lehessen büszke, hogy kezei közül olyan gyerekek kerültek ki, akik az iskolában tanultak segítségével jól meg tudják állni helyüket a társadalomban. Ebbe az irányba kell elmozduljunk együtt, akár lemondással, a közös jóért”- mondta Borboly Csaba.

A Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség igazgatója, Barabás Csaba az ügynökség szakoktatás népszerűsítéséért tett erőfeszítéseiről, a fiatalok vállalkozói szellemének felkeltéséről beszélt.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy