Garanciát akarunk magyar közösségünk jogainak tiszteletben tartására- bemutatkoztak az RMDSZ önkormányzati jelöltjei

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnökének, az RMDSZ tanácselnök-jelöltjének programja hangsúlyosan azokról a kérdésekről szól, amelyek az erdélyi magyar embereket leginkább foglalkoztatják.

Nagyon fontos, hogy fizikailag építsünk, de hangsúlyt kell fektetnünk az egymásba vetett bizalomra, az összetartásra, közösségünk építésére is” – hangsúlyozta a tanácselnök-jelölt. Hozzátette: „a legfontosabb az, hogy azt tehessük, amit mi, a választóink, közösségünk szeretne. Egy erős és öntudatos Csík–Gyergyó–Udvarhely térséget kell fenntartanunk, folytatnunk kell az elkezdett munkát, építenünk kell Székelyföldet, példát mutatni az ország többi részének. Olyan Székelyföldet kell kiépítenünk, ahol mindenki látja a saját és családja jövőjét, a lehetőségeket. Románia sokat nyerne, ha megengedné, hogy jelenlegi jelöltjeink csapata vezesse Erdélyt.”

Szatmár megyében két fontos célt tűztünk ki a közelgő helyhatósági választásokra: visszaszerezni Szatmárnémeti polgármesteri tisztségét és a megye vezetését” – hívta fel a figyelmet köszöntő beszédében Pataki Csaba szenátor, az RMDSZ Szatmár megyei tanácselnök-jelöltje. Emlékeztetett, elfogadhatatlan tartja, hogy a magyar közösségnek nincs beleszólása a megyevezetésbe, nincs meghatározó szerepe saját sorának jobbá tételében abban a megyében, ahol a kisebbségek részaránya a lakosság közel felét teszi ki, és ahol több mint százezer magyar él. Pataki Csaba rámutatott, Szatmár megye egyre inkább leszakad a szomszédos megyékhez képest, a legtöbb gazdasági mutató tekintetében még a moldvai megyék – Botoșani is – megelőzik. „12 évet dolgoztam EU-s programokkal, ezekkel a tapasztalatokkal a hátam mögött mondhatom: ha a 2014 – 2020-as európai uniós pályázati ciklust nem használjuk ki maradéktalanul, ez a vonat nélkülünk kel útra” – tette hozzá. Összegzésként kiemelte, a következő valamivel több, mint egy hónapban minden nap egy újabb lépés, hogy az Szatmár megyei közösség megvalósítsa célját, hogy megerősítse önkormányzati jelenlétét, hogy visszaszerezze Szatmárnémeti és Szatmár megye vezetését.

Jobban, többet. Ezzel a szlogennel kampányolok. Jobb munkahelyeket! Több lehetőséget Szatmárnak!  Jobb várost, több lendületet! Nagyon konkrét, pontokba szedett programom van arra, hogyan mozdítsuk ki a várost a holtpontról. Mert lendületbe kell hozni a gazdaságot, fejleszteni az infrastruktúrát és javítani a közbiztonságot. Újratervezzük a közlekedést és itt az ideje, hogy a városmenedzsment is belépjen a XXI. századba” – hangsúlyozta Kereskényi Gábor Szatmárnémeti polgármesterjelöltje, akinek a meggyőződése szerint győzni csak akkor lehet, ha a változást akarók elhiszik, hogy az ő kezükben a döntés. ,,Megküzdöttünk a Szamossal, mely nagyjából százévente elárasztotta ezt a várost. Meg fogunk küzdeni a jelenlegi polgármesterrel is, aki négy év alatt több kárt okozott Szatmárnémetinek, mint a Szamos bármelyik áradása. Egyedül nem tudok győzni. Csak azokkal, akik hajlandóak tenni is a változásért. Szatmárnémetinek nem kell a semmittevés. Nem kell a káosz. Nem kell az egyhelyben toporgás. De azt is el kell hinni, hogy itt az esély a változásra és el kell menni szavazni. Mert akkor sikerülni fog. Ha jobban csináljunk és többen vagyunk, mint négy éve, akkor sikerülni fog” – nyomatékosított a szövetség jelöltje.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, az RMDSZ polgármesterjelöltje megköszönte a Szövetség és az emberek támogatását. „Az adott nekem erőt, hogy magam mellett éreztem a közösséget és a Szövetséget. Félelemre nem lehet jövőt építeni. És csak együtt vagyunk erősek, csak együtt tudunk közösségként előre menni.” A polgármester kijelentette: sikerült Sepsiszentgyörgyöt egy olyan pályára állítani, amely a fejlődésről, önbizalomról szól, viszont egymás támogatása nélkül a siker sem ér túl sokat. „Most a legfontosabb az, hogy az önkormányzati választásokon a legjobban szerepeljünk, és ugyanilyen jól lépjünk fel a parlamenti választásokon. Az a helyzet, hogy egymás nélkül nem megy. Mi, a helyi polgármesterek naponta találkozunk az emberek gondjaival. Mi vagyunk azok, akik igazán látják a körülményeket. Már nemcsak a családunké, hanem a közösségé is vagyunk, felnőtt közösségünket pedig nem lehet becsapni” – mondta.

Le kell küzdenünk a bizalmatlanságot, mert az ma az őszinte törekvéseknek is legfőbb akadálya „– indította felszólalását Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, a Szövetség polgármesterjelöltje. Emlékeztetett, négy év alatt sok minden megoldódott a városban, és bár az eredmény nem rossz, jobb is lehetne. „Egyre több fiatal, egyre több befektetés van. Az elmúlt évek munkájának köszönhetően nemcsak azt mondhatjuk el, hogy jó Kolozsváron élni, hanem, hogy ma jobb kolozsvári magyarnak lenni. Jobb, de van még rajta, amit javítani” – sorolta Horváth Anna. A kétnyelvű táblák helyzetének orvoslásán túl kiemelt feladatának tekinti a bizalmatlanság leküzdését. „Nekünk, akik most a helyi érdekképviseleti munkára vállalkozunk, elsősorban fiataljainknak kell visszaadni a reményt, bizalmat ébreszteni, önerejének tudatára ébreszteni a közösséget. Nem szavakkal, tettekkel: méltósággal és optimizmussal, szolgálatként végzett munkával. Kiváló szakmaisággal, nemcsak lelkiismeretesen, hanem lelkesedéssel” – érvelt a Szövetség polgármesterjelöltje. „Én azért fogok dolgozni, hogy Kolozsvár a kreatív, vállalkozó és életszerető magyar fiatalok városa legyen, ahol jól érzik magukat és biztonságban tudják jövőjüket. Én azt szeretném, hogy a kincses város az új, nyertes generáció fellegvára legyen” – hangsúlyozta Horváth Anna.

16 éves tapasztalattal vállalkozom valódi önkormányzati munkára. Szovátát sokkal élhetőbb településsé varázsoltuk – ezt a sikeres projektet kell alkalmaznunk Maros megye esetében is” – vázolta terveit Péter Ferenc, Szováta polgármestere, Maros megye tanácselnök-jelöltje. Kitért arra, hogy gazdasági fejlődés csak megfelelő stratégiával valósulhat meg. „Maros megye a kapocs Székelyföld és a szórvány között, ezért is fontos, hogy megerősítsük. Bízom abban, hogy a magyarság megérzi ennek a pozíciónak a fontosságát, és történelmet írhatunk júniusban” – vázolta a polgármester.

Pásztor Sándor, Bihar megye tanácselnök-jelöltje elmondta, hogy az érdekképviseletben nem versenyre van szükség, hanem közös erőre, közös fellépésre. „Vízügyi szakemberként is megtapasztaltam az egység szükségességét. Megtanultam, hogy nem számítanak a határok, nem számítanak a körülmények, ha jön az ár, egy megoldás van: az összefogás. Legfőbb célom Nagyvárad és Bihar megye régióközponttá emelése. Ehhez szükségünk van egy pártok fölötti összefogásra, szükség van a közösség összefogására”– foglalta össze célkitűzéseit.

Mi mindnyájan, akik itt vagyunk arra a feladatra vállalkoztunk, hogy szolgáljuk magyar közösségünket és megvédjük jogainkat. Felemelő érzés ez számunkra, de ugyanakkor nagy felelősség is!”– hangzott el Szilágyi Róbert István, az RMDSZ tanácselnök-jelöltjének felszólalásában, aki a Szilágy Megyei Tanács élére pályázik. „Hiszem, hogy az évek során a megyei tanács vezetésében szolgáló hatékony RMDSZ-képviseletet tovább tudom és tovább tudjuk vinni, természetesen a Szövetségünk vezetőivel és megyei tanácsosaival közösen, csakis összefogva vagyunk képesek eredményeket elérni.” Szilágyi elmondta: rengeteg megvalósítást tudtak felmutatni az elmúlt 25 év alatt, mindent megtettek, ami rajtuk múlott, és mindent megtesznek ezután is, hogy Szilágy megye érdekeit érvényesítsék! „Tudjuk, hogy rengeteg még a tennivaló, hiszen újabb és újabb kihívásokkal kell szembenézzünk, ezért nagyon fontos, hogy mind a Szilágy Megyei Tanácsban, mind pedig önkormányzatainkban továbbvigyük terveinket, elképzeléseinket és egy élhető Szilágyságot teremtsünk mindannyiunk számára!” – fejtette ki.

Huszár István, Nagyvárad polgármesterjelöltje tudja, a társadalom stabilitása a magukat biztonságban érző embereken, családokon alapszik, stabil városvezetőkön múlik. Alpolgármesterként minőségi munkát vár el azoktól, akik Nagyváradon dolgoznak. Olyan városvezetésnek örvendene, amely kiemelten kezeli a magyar nyelvű szakoktatás fejlesztését, bővítését, adót csökkent, támogatja a civil szervezeteket és a történelmi magyar egyházakat is. „Életre kell kelteni a várost, vissza kell adni annak patináját, nem bontani, hanem építeni kell örökségünket” – nyomatékosított Huszár. Egy nyitott városvezetőnek ugyanakkor az emberek reális igényeire, elvárásaira is oda kell figyelnie, kezdeményezéseiknek pedig teret kell biztosítania, akárcsak a kultúrának, a civileknek is.

Kolozs megye az egyik legdinamikusabb régió mind gazdaságilag, mind pedig tanintézményileg Erdély szinten” – hangsúlyozta Vákár István, Kolozs Megye Tanácsának alelnöke, a Szövetség tanácselnök-jelöltje. „Olyan politikát akarunk építeni, amely hiteles vezetőkre épít, a magyarságot képviseli, nemcsak szóban, hanem tettekkel is. Azokra a képviselőkre van szükség, akik nemcsak ígéreteket fogalmaznak meg, hanem hiteles programmal képviselik a közösség érdekeit” – fogalmazott Vákár.

Fazakas Miklós, a Szövetség zilahi polgármesterjelöltje prioritásaival kapcsolatban elmondta, a munkahelyteremtés, ipari park létesítése a főbb célkitűzése, ugyanakkor szerinte a fiatalok itthon maradását is támogatni kell. „Minden fiatalt vonjunk be érdekképviseleti munkánkba és a közéleti tevékenységbe is, mert csak így érhetjük el azt, hogy a fiatal generációnak szebb jövője legyen szülőföldjén!” – fejtette ki a jelölt.

RMDSZ Sajtóiroda

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy