Háborús veszélyhelyzetet hirdetett Magyarország az ukrajnai konfliktus miatt

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Kedd éjféltől háborús veszélyhelyzetet hirdet a magyar kormány a szomszédos országban kialakult fegyveres konfliktus miatt – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök Facebookon videoüzenetben – írja az MTI.

Orbán Viktor/ Facebook

 

Orbán Viktor szerint az ukrajnai háború folyamatosan fenyegeti Magyarországot, veszélyezteti a lakosság fizikai biztonságát, veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását, anyagi biztonságát.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a háború és a Brüsszel által bevezetett szankciók hatalmas felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek a gazdaságban. A világ a gazdasági válság szélén áll. Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint ehhez a célhoz mozgásteret és azonnali cselekvési képességet kell elérni, ezért a kormány él alapvető jogával, és kedd éjfél óta háborús veszélyhelyzetet hirdet a háború miatt. Ez az intézkedés – akárcsak a járvány elleni védekezés során kihirdetett rendkívüli állapot esetén – lehetővé teszi a kormány számára, hogy azonnal reagáljon, és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat.

Orbán bejelentése alig néhány órával azután érkezett, hogy a parlament módosította az alkotmányt, mondván, ilyen intézkedésre a szomszédos országban előforduló fegyveres konfliktus, háború vagy humanitárius katasztrófa esetén kerülhet sor.

Orbán közölte, hogy szerdán fogja bejelenti a veszélyhelyzet első intézkedéseit.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy