Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség: Az elmúlt hét mérlege- 10 telefonhívásban jelezték medvék jelenlétét

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az elmúlt héten a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség diszpécserszolgálatához 10 hívás érkezett a 112-es számon keresztül, amelyekben medvék jelenlétéről számoltak be Csíkszereda, Maroshévíz, Újszékely, Zetelaka, Székelyandrásfalva, Libán, Borszék és Lázárfalva területén.

A Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség diszpécseri irodájába a 112-es rendszeren keresztül regisztrált 10 hívás közül, amelyek medvék jelenlétét jelezték, két esetben volt szükség az erre a célra létrehozott speciális csapat konkrét beavatkozására.

„Az első esetben, Maroshévízen egy csendőrcsapatot küldtek egy terület ellenőrzésére, ahol egy medve jelenlétét jelezték egy udvaron. Az eset megerősítést nyert, és a medvét a csendőrcsapat pillanatok alatt az erdőbe kergette.

A második esetben Borszékről jelentettek egy medvét. Az esethez csendőrcsapatot küldtek, de mire a csapat megérkezett, a medve már visszavonult az erdőbe” –tájékoztat a csendőrség.

Az év eleje óta 336 hívást regisztráltak a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség diszpécserszolgálatánál a 112-es segélyhívó rendszeren keresztül, amelyek medvék jelenlétét jelentették lakott területek közelében. Minden esetben beavatkozó csapatot küldtek a helyszínre.

A járőrök minden esetben egy ideig a területen maradtak, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a veszély már nem fenyeget. A 81/2021-es Sürgősségi Kormányrendelet rendelkezéseinek megfelelően a beavatkozó csoportot az esemény helyszínéül szolgáló közigazgatási terület polgármestere/alpolgármestere, csendőrök, a vadászegyesület képviselője és egy állatorvos alkotja.

A csendőrök emlékeztetik a lakosságot, hogy minden ilyen helyzet észlelésekor hívják a 112-es segélyhívószámot, ne próbáljanak meg beavatkozni, ne etessék a vadállatokat, legyenek óvatosak a háztartási hulladék elhelyezésével, és ne közelítsék meg a medvéket, hogy filmezzék vagy fényképezzék őket.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy