Hargita megyei zenészek Hargita megyei gyermekekért: baráti beszélgetés a fesztivál első napját követően

0

Articol disponibil în: Magyar Română

2019 május 25-én és 26-án a ForFun Egyesület, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságával együttműködve „Hargitai zenészek a Hargita megyei gyerekekért” című pop-rock-jazz jótékonysági fesztivált szervez. A koncertek helyszíne a Mikó vár udvara, fellépnek a Bagossy Brothers Company, Robin and the Backstabbers, Role, Ineffable, Tündérground, valamint az One More Minute. A rendezvény házigazdái: Bocskor Bíborka színművésznő, a Magashegyi Underground alternatív rockegyüttes csíkszentmártoni származású énekesnője és Andra Ioana Iamandi, az Octavian Goga Elméleti Líceum XI. osztályos matematika-informatika szakos diákja.

A fesztivál első napján rendezett sajtótájékoztatón baráti beszélgetés zajlott a zenekarok képviselői, az esemény házigazdái, a szervezők és az újságírók között. A megbeszélések megmutatták, hogy mind a művészek, mind a házigazdák úgy vélik, hogy szükség van a Hargitaiak mentalitásának megváltoztatására az önkéntesség és a szeretet szempontjából.

A Tündérground képviselője, Hompoth Arthur-Norbert rámutatott arra, hogy ma este megpróbálja a közönségnek a természethez való közelség érzését sugallni. Minél jobban elmélyítjük a zenét, annál közelebb kerülünk a természethez – mondta a zenész. Emlékezett a flow-élményre, amikor a művész és a közönség elmélyült a zene örömében, és így egy különleges kapcsolat alakult ki közöttük. Arthur úgy véli, hogy a helyszín rendkívüli: „amikor az ember belép a Mikó- várba, úgy érzi, hogy visszatért az időben, és ez az érzés páratlan. Kiskorom óta kezdtem zenélni, és nagyon sok ember segített nekem. Most úgy érzem, rajtam a sor, hogy én is segítsek a fiatalabb generációknak. Jó érzés segíteni másokon, ezt az érzést az önkéntesek jól ismerik. Például, ha az ember stoppol, s elveszik érte a pénzt, akkor a kör be van zárva. De ha stoppol, és nem veszik el érte a pénzt, és majd ő is ingyen visz el valakit, akkor a kör nincs bezárva, akkor az olyan szép…”– mondta Hompoth Arthur – Norbert.

A Proca testvérek azt mondták, hogy számos jótékonysági akcióban vettek részt, de óriási öröm otthon énekelni. Véleményük szerint rendkívüli, hogy a Mikó várban fognak játszani, és hogy ezt a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő gyermekekért fogják tenni. Vladimir Proca emlékezett, hogy amikor apjuk a Gyermekvédelmi Osztály igazgatója volt, gyerekként többször megfordult ott. Hangsúlyozta, hogy nagy örömmel zenélnek, annál is inkább mivel apjuk sok lelket, energiát és időt fektetett be az intézménybe.

Bocskor Bíborka is beszélt az önkéntesség fontosságáról Magyarországon. „Van egy fiatal generáció, akit nagyon érdekel az önkéntesség, aki szeretné kiterjeszteni az együttérzését mások felé” – mondta a művésznő. Az énekesnő megemlítette a 72 órás kompromisszum nélküli programot, amelyben 72 órányi önkéntes munka folyik az ország minden sarkában, a fiatalok és az idősek közmunkát végeznek, a fiatalok időseket látogatnak vagy gyerekekkel foglalkoznak. Mint már említettük egyik évben ő volt a fesztivál házigazdája. Ugyanakkor az énekesnő véleménye szerint a gyerekek a legfontosabbak, ezért szeretne értük, itthon tenni valamit.

Bocskor Bíborka elmondta, hogy mindenki életében van egy tárgya a meditációnak: „tegnap meséltem egy ismerősömnek, hogy stoppoltam Csíkszentmártonból Csíkszereda felé és mikor arra került a sor, hogy fizessek, a kovásznai rendszámú piros Dacia vezetője azt mondta, ne fizessek, majd én is vigyek el valakit. Ezt nem tudom elfelejteni. Mint Arthur is mondta, a kör nem zárult”, mondta Bíborka.

Andra Ioana Iamandi XI.-es diák elmondta, hogy mindig érzékeny volt a hátrányos helyzetű emberek iránt. Ismer is néhányat az intézményben nevelkedő gyermekek közül, akikhez eljut az összegyűlt összeg, így támogatva kulturális és sporttevékenységeiket. Kiemelte, hogy szereti a jó zenét és örül, hogy részese lehet ennek a jótékonysági akciónak.

Szerecean Tihamér, az Ineffable képviselője kijelentette, hogy az együttes első alkalommal vesz részt jótékonysági akcióban, de véleménye szerint nincs jobb annál, hogy ennyi ember összegyűl azért, hogy hátrányos helyzetben levő gyerekeken segítsen.

Szerecean Osszián, az One More Minute zenésze már rendelkezik önkéntességi tapasztalattal, ugyanis önkéntes tűzoltóként is tevékenykedik. Úgy véli, ahogy a tűzoltóságot szeretni kell, ugyanúgy a zenét is, így örömmel énekelnek ezen a jótékonysági koncerten.

A Role együttes tagja,  Sántha Zsuzsánna elmondta hogy idén 33 éves az együttes, és az évek során számos karitatív akcióban vett részt. Idén 15-ik éve hogy megszervezik a Pünkösdi jótékonysági koncertet, de igennel válaszolnak szinte minden alkalommal, amikor jótékonysági koncertre kérik fel őket, mert tudják, mennyire fontos segíteni a hátrányos helyzetben élő embereken. Kodály szavait idézve „A zene a lelkek országa”, Zsuzsa azt hangsúlyozta, hogy a zenével lehet a legkönnyebben eljutni az emberek lelkéhez. „Nagyon örülök, hogy ennyien össze tudtunk gyűlni egy közös célért és azt hiszem, hogy nagyon szép eseményre számíthatunk” – fejtette ki Sántha Zsuzsa. A Role képviselője szerint a koncert különleges momentuma lesz, amikor a rendszerben élő gyermekekkel fognak együtt énekelni. „Három dalt éneklünk együtt. Az egyik a mi saját dalunk, a másik kettőt ők hozták. Nagyon különleges próbáink voltak együtt, nagyon ügyesek, őszintén nagyon meglepődtünk, olyan tisztán énekelnek, annyira fel vannak készülve, öröm hallgatni őket” – zárta gondolatait Sántha Zsuzsa.

Délelőtt az időjárás a résztvevőkkel tartott. A sajtótájékoztató ideje alatt a Mikó vár előtti téren kulturális- művészeti és kézműves tevékenységre került sor a Vámszer Géza Művészeti Népiskola szervezésében. 11 és 14 óra között a gyerekeknek változatos programban volt részük. Nagy érdeklődéssel próbálták ki a fajáték készítést, fafaragást, kerámia tárgyak festését, nemezelést, arcfestést, hangszerkészítést, bábkészítést, kőfestést és a dekupázs készítést befőttes üvegekre, a gyerektáncházat, a mesefoglalkozást, az interaktív zenei játékokat, vagy a zumbázást.

Az eseményre a jegyek megvásárolhatók a helyszínen, a koncertek előtt. A jegyek ára: egy napi jegy 30 lej, két napi jegy 50 lej. Az eseményt támogatni a www.liveevent.org linken lehet.

Hargita megyei zenészek Hargita megyei gyermekekért című karitatív jellegű pop-rock-jazz fesztivál szervezését számos intézmény, cég és médiaorgánum felkarolta. Partnerek: Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, Vámszer Géza Művészeti Népiskola, Ólommadár Kávézó, Szentes Zágon Grafika & Foto, Zolya Zsolt hang és fénytechnika és a Sharp Production.

Az esemény főtámogatója az OTP Bank Románia. Támogatók: Ciuc Premium Lager, Hunguest Hotel Fenyő, Príma Pék, Thermotechnika Crown Cool, Melinda Impex Instal, Tusnád ásványvíz, Cat Line, Gösser Pub & Pizza, San Gennaro Étterem, Bandido’s Étterem és Pizzéria, valamint a Royal Étterem.

Médiapartnerek: Erdély.ma, Fun FM, Gyergyói Kisújság, Informația Harghitei, Székely TV, Székelyhon, Szépvíz FM, Transindex, Marosvásárhelyi Rádió, Ziar Harghita, Hargita Népe, az Origó valamint a LiveEvent.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy