Négyszáz program várja a vendégeket és helyieket a XV. Hargitai Megyenapok alkalmából

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Hargita Megyei Napok XV. kiadásában szervezett programok idén változatosabbak és összetettebbek, mint a korábbi kiadások. Az idei kiadás egyediségét az jelenti, hogy június 1-jén Ferenc pápa meglátogatja megyénket, és június 8-án a pünkösdi zarándoklat kerül megrendezésre. A rendezvénysorozat előkészítése során a szervezők ezeket a szempontokat vették figyelembe, a részletes programot a Megyeháza Galériájában május 28-án rendezett konferencián mutatták be.

A jelenlevőket Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa alárendelt intézményének igazgatója köszöntötte.

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke elmondta, hogy a megyenapokat 2000 óta rendezik meg, a megyei tanács egykori elnöke, Zsombori Vilmos ötlete alapján, aki Somogy testvérmegyétől vette át az ötletet. Az idei kiadás Ferenc pápa látogatása miatt különleges, a megye lakóinak és a vendégek érdeklődése sokkal nagyobb. A megyei tanács több pénzt szentelt az intézmény költségvetéséből az idei kiadás megszervezésére. Borboly csaba azt mondta, hogy a Hargita megyei napok jó alkalom a régió bemutatására. A rendezvény tizenötödik kiadásához érkezett, a szervezés egyre szakszerűbb, az embereknek lehetőségük van mintegy négyszáz program közül választani, amelyek mindegyike értékes.

Ferencz Angéla ismertette a műsorfüzetet, amelynek egy praktikus, zsebbe is tehető formátumot terveztek. Hargita Megye Tanácsának alintézményei a megye minden térségéből összegyűjtötték a programokat, és a műsorfüzet egy hasznos ajánlóval indít, illetve egy térképet is csatoltak hozzá. A színes programkínálatnak köszönhetően, hisszük hogy érdemes lesz Hargita megyében maradni a pápalátogatás és a pünkösdi búcsú között, fogalmazott Ferencz Angéla, illetve meggyőződését fejezte ki, hogy a rendezvény a térség gazdaságának és turizmusának egyaránt motorja lesz. A HMKK vezetője példaként a rituálékat hozta fel, amit mindenki másként tapasztal meg, ugyanakkor egy küszöb is mindenki életében. Úgy vélekedett, a pápalátogatásra, a megyenapokra való készülődés egy közösséggé kovácsolta a munkában résztvevőket – nem véletlen a rendezvény mottója sem: Járjunk együtt! Reményét fejezte ki, hogy az események után mindannyian megerősödve lépünk tovább.

A széleskörű programot a megye régióinak is bemutatták: Udvarhely, Gyergyó és Csík térségében.

Az Udvarhely térségi programokat Bartalis Izabella és Salló Szilárd, a Hagyományőrzési Forrásközpont képviselői mutatták be. A népzene és a népi műsorok mellett gyermekprogramokat szerveznek, és a hagyományok háza napja meghosszabbodik és egy hétig tart, és az érdeklődők is részt vehetnek a kézműves tevékenységekben.

Csergő Mária, a Gyergyószárhegyi Kulturális Központ képviselője elmondta, hogy a Gyergyó térségi programokat kiterjesztették az egész régióban. Bemutatásra kerülnek a művészi értékek, fényképészeti kiállításokat, gyermekelőadásokat, klasszikus zenei koncerteket tartanak, és az eseménysorozat csatlakozik a ditrói lovas napokhoz.

A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás, a Mária Út Egyesület és a Csíkszéki Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) szervezésében 18 túrára és zarándoklatra kerül sor. Ezek gyalogosan vagy kerékpárral bejárható túrák, idősek és gyerekek számára is elérhetők. Bölöni Sándor az EKE részéről elmondta, hogy a közepes nehézségű útvonalak hossza sem haladja meg a húsz kilométert. Molnár Sándor a Mária Út Egyesület képviseletében elmondta, a programfüzet segítséget nyújt a helyieknek és az ide látogatóknak egyaránt. Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás vezetője közösségi beruházásnak nevezte ezt a periódust. Ismertette a Visit Hargita telefonos applikációt, amely a szálláshelyeket, kulturális és szabadidős programokat, gasztronómiát, turisztikai látnivalókat összesíti, ami nagy segítséget nyújt a tájékozódásban.

Prigye Kinga Csíkszereda Önkormányzatának képviselője ismertette az Origo különkiadását, amelyhez egy térkép is társul. A város területén 20 program közül lehet választani, ezek többnyire belépősök, amelyekre előzetesen lehet jegyet váltani a csíkszeredai Petőfi Mozi jegypénztárában, vagy online a bilete.ro-n. Lesz hagyományos termékvásár Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége szervezésében, június 3-án gyereknap, bemutatkozik a téren és a parkban a Vámszer Géza Művészeti Népiskola, lesz táncház, kiállítás, illetve számos koncert.

A programfüzet az alábbi linkeken tanulmányozható:

https://issuu.com/hargita_kultura/docs/hargitaimegyenapokmusorfuzet2019_ff5633adc6f788

https://www.facebook.com/megyenapok/

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy