Hargitai fiatalok fából készült csokornyakkendői Kanadában és Mexikóban.

0

Articol disponibil în: Magyar Română

12295501_1670998929823940_7946469797263673680_nA Székelyudvarhelyi fiatalok által,fából készített csokornyakkendők mára már ismertté váltak nemcsak az országban, de külföldön is egészen Kanadáig és Mexikóig,hétköznapi emberek és hírességek egyaránt hordják ezzel teljesen új módon egészítve ki öltözetüket.

Az ötlet,melyet egy székelykeresztúri kis műhelyben valósítanak meg,egy 27 éves székelyudvarhelyi fiataltól származik,Toma Mihai Panaite-től. Aki, a testvérétől ajándékba kapott banális,textilből készült csokornyakkendőt próbálta „újrafelfedezni” és arra az elhatározásra jutott,hogy fából fogja előállítani,lézerrel gravírozva,textillel és sárgarézzel kiegészítve.

Toma elismeri,hogy eredetileg nem ő találta fel a fából készült csokornyakkendőt de az ötletnek nagy sikere volt,előzetes marketing stratégia és termékismertető nélkül is.

„Egyedüliek vagyunk Romániában, akik 8 különböző formájú csokornyakkendőt gyártunk, változatos geometriai mintákkal díszítve.A dolgok egyszerűen előálltak,marketing stratégia és termékismertető nélkül.A környezetünkben mindenkinél visszhangra talált”nyilatkozta az AGERPRES-nek Toma Mihai Panaite.

A műhely Székelykeresztúron kezdett működni 2015 áprilisában.A „mindig mosolygó arccal dolgozó” csapat:Toma,a jegyese Réka és barátjuk Zoltán a feleségével.

A csokornyakkendők minőségi keményfából készülnek mint a dió,tölgy vagy a bükk.Az alkotási folyamat hosszú és aprólékos munkát ígénylő.10986432_1582208065369694_8919059196710591828_n

„A megmunkálatlan fától a csokornyakkendőig hosszú az út de ez is azt bizonyítja,hogy mennyi mindenre felhasználható a fa.A folyamat a megfelelő vastagságú farost kiválasztásával kezdődik.Ezt követi a kívánt forma kivágása,majd a csiszolás a minél simább felület elérése érdekében.Végül egy olajokból és viaszból álló keverék következik,erre jön a textil anyag és a további kiegészítők”-tette hozzá Toma Mihai Panaite.

A Székelykeresztúron készülő csokornyakkendők különböző formatervezésűek,az alkotóik az ösztöneikre hagyatkoznak a tervezésben,ugyanakkor az újdonságokra is fogékonyak.

„Mindegyikünk ösztönözve van a saját részét hozzátenni,hogy az alkotókészségét kibontakoztassa,hogy magunkat is felülmúljuk ha lehet,annak érdekében,hogy műhelyünk kitűnjön a termékeink tökéletességével.Bízunk a megérzéseinkben ugyanakkor számtalan street style blogról is inspirálódunk,divatmagazinokat és divatműsorokat követünk.”-fedte fel Toma.

A hargitai fiatalok által készített csokornyakkendők hamar ismertté váltak nemcsak Romániában, de külföldön is. Hazai hírességek viselik őket, de ismertté váltak Kanadában, Norvégiában és Mexikóban is.

„A fából készült csokornyakkendő egy új színfoltot jelent a romániai öltözködési palettán. Viselőjének különlegességet kölcsönöz, és magára vonja a tekinteteket. Férfiak és nők egyaránt viselhetik, nagyon jól társítható az alkalmi illetve a hétköznapi viselethez. December 1-je alkalmából egy teljesen új kreációt mutattunk be (…). Csokornyakkendőink eljutottak Kanadáig, Nagy Britanniáig, Norvégiáig, Magyarországig és Mexikóig.” mondta Toma Mihai Panaite.

11222351_10204884305567766_4053763879218870544_nToma visszaemlékszik egy esetre amikor gyorsfutárral egy kisebb Paulowniafa rönk érkezett azzal a kéréssel,hogy csokornyakkendőket gyártsanak belőle.A megrendelő személyesen a romániai Paulownia-fa termesztők egyesületének alapítójától érkezett.

A nyolc különböző alakú és geometriai mintákkal díszített csokornyakkendőkön kívül a székelykeresztúri műhelyben egyéb,fából készült termékek is készülnek mint például gombok,zsebkendők és nyakkendők vagy névjegykártyatartók.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy