Hivatalos nyelv és kommunikáció Hargita megyében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: Adevărul.ro

Egy olyan országban, ahol a román a hivatalos nyelv, elvárható, hogy románul válaszoljanak, ha felhívunk egy közintézményt. Hargita megyében azonban sokszor előfordul, hogy a polgárokat „Jó napot!” -tal köszöntik ahelyett, hogy egyszerűen csak „Buna ziua!”-t mondanának. Ez sokak számára meglepő lehet, és azok számára, akik nem ismerik a magyar nyelvet, még félrevezető is lehet. Nem egyszer hallottam, hogy az emberek azon gondolkodtak, hogy tévedésből a magyar távhívót tárcsázták-e.

Igaz, Hargita megye magyar többségű, és természetes, hogy az emberek a mindennapi kommunikációban az anyanyelvüket használják. A közintézményeknek azonban prioritásként kellene kezelniük, hogy a polgárokat az ország hivatalos nyelvén szolgálják ki. Ha egy polgár úgy dönt, hogy magyarul kommunikál, az teljesen elfogadható, de a kiinduló feltételezés az lenne, hogy a román a kommunikáció nyelve.

Ráadásul még a román nyelvre való átálláskor is vannak kommunikációs nehézségek. Nem ritka, hogy több formában kell mondatot ismételgetnünk, vagy rendkívül gyakori szavakat használnunk, hogy megértessük magunkat. Ez nem csak nyelvi probléma, hanem a hatékonyság és a polgárok iránti tisztelet kérdése is.

Ennek a vezércikknek nem az a célja, hogy ujjal mutogassunk vagy bárkit is megbüntessünk, hanem hogy felhívjuk a figyelmet egy olyan jelenségre, amelynek nem szabadna léteznie egy olyan országban, ahol a hivatalos nyelv a román. Lényeges, hogy az állami intézményekkel való kommunikáció gördülékeny és hatékony legyen, függetlenül attól, hogy melyik megyében vagyunk.

Megértjük és tiszteletben tartjuk Hargita megye kulturális és nyelvi sokszínűségét, de alapvető fontosságú, hogy a közintézmények minden polgár számára biztosítsák az egyértelmű és hatékony kommunikációt. Ez nemcsak protokolláris kérdés, hanem a kölcsönös tisztelet és a nemzeti összetartozás kérdése is.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy