ISU Hargita: A sérült vagy tisztítatlan kémény tönkreteheti otthonát!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Folyó év április 23-án este a tűzoltók Etéd község Küsmöd nevű falujában avatkoztak be, hogy eloltsanak egy lakástüzet.

Este 8 óra körül, a 112-es egységes hívószámon keresztül érkezett hívást követően a székelyudvarhelyi tűzoltó-parancsnokság és az etédi önkéntes tűzoltóalakulatot mozgósították a küsmödi lakástűzhöz. A hívó által megadott címre érkezve a tűzoltók megállapították, hogy a tűz általános volt, mintegy 40 négyzetméteres területen, így a tűz lokalizálása és felszámolása érdekében a tűzoltók három tűzoltóautóval léptek fel, a házon belül és kívül is. Szerencsére személyi sérülés nem történt. Valószínűleg egy megrongálódott kémény okozta a tüzet, amely a ház tetejét, mennyezetét és belső terét égette el.

FIGYELEM!  Az ilyen esetek jelentős anyagi károkat és néha sajnos sérüléseket vagy akár életveszélyt is okozhatnak, ezért az ilyen helyzetek megelőzése érdekében a kéményeket rendszeresen szakképzett és erre felhatalmazott személyekkel tisztíttatni, ellenőriztetni és (szükség esetén) javíttatni kell.

Az épületek padlásterében a kéményeket kívül-belül vakolják és meszelik, így könnyen láthatóvá válnak a repedések, amelyeken keresztül a szikrák kijuthatnak, és gyújtóforrássá válhatnak, ha éghető anyagok vannak a környéken. Ugyanakkor a kéményeket a padló éghető elemeitől úgy kell szigetelni, hogy a kémény téglafalazatát 25 cm-rel megvastagítják, és a kémény és a padló közötti térbe egy réteg nem éghető anyagot helyeznek.

Az elsősegélynyújtási akciókat követően a SMURD személyzete 3 különböző egészségügyi állapotú, bajba jutott személynek nyújtottak orvosi segítséget és szakellátást, míg az operatív személyzet Csíkszeredában egy közúti balesetet követően tűzmegelőzési intézkedéseket tett.

Az Országos Vészhelyzeti Készültségi Platform – fiipregatit.ro és a DSU mobilalkalmazás alapvető eszközök a polgárok tájékoztatásában és felkészítésében a vészhelyzetekre.

Látogasson el a www.fiipregatit.ro weboldalra, és töltse le az ingyenes DSU mobilalkalmazást az AppStore-ból vagy a Google Play-ről, hogy többet tudjon meg arról, mit kell tenni vészhelyzet előtt, alatt és után.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy