ISU Harghita: Coșul de fum deteriorat sau necurățat de funingine vă poate distruge locuința!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În cursul serii trecute (23.04.2024), pompierii salvatori au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință situată în satul Cușmed, comuna Atid.

În jurul orei 20.00, în urma unui apel primit prin numărul unic 112, echipaje de stingere din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc și SVSU Atid au fost mobilizate în satul Cășmed, comuna Atid, pentru stingerea unui incendiu produs la o casă. Ajunși la adresa indicată de apelant, pompierii au constatat că arderea se manifesta generalizat, pe o suprafață de circa 40 mp, astfel că, pentru localizarea și lichidarea operativă a incendiului, pompierii au acționat cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, realizând dispozitive de stingere atât în interiorul, cât și în exteriorul locuinței. Din fericire, nu au existat persoane rănite. În urma producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un coș de fum deteriorat, au ars acoperișul, tavanul și interiorul casei.

ATENȚIE! Astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coşurile de fum trebuie curăţate periodic, verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate şi autorizate.

De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.

În urma acțiunilor de prim ajutor, echipajele SMURD au asistat medical 3 persoane aflate în dificultate, care prezentau diferite afecțiuni medicale, acordându-le îngrijirile de specialitate, iar echipajele operative au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, în urma producerii unui accident rutier, în municipiul Miercurea-Ciuc.

Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență – fiipregatit.ro și aplicația mobilă DSU sunt instrumente esențiale pentru informarea și pregătirea cetățenilor în fața situațiilor de urgență.

Accesați acum www.fiipregatit.ro și descărcați, gratuit, aplicația de mobil DSU, din AppStore sau Google Play, pentru a afla mai multe informații privind modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unei situații de urgență.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy