ISU Hargita: Több mint 200 RO-Alert üzenet az év eleje óta

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A konkrét önvédelmi intézkedések biztosítása és a lakosság figyelmeztetése érdekében csak ezen a hétvégén 18 figyelmeztető üzenetet küldtek a RO-ALERT rendszeren keresztül, amelyek veszélyes állatok (medvék) jelenlétét jelezték Maroshévíz (4), Csíkszereda (4), Galócás (2), Gyergyóújfalu (2), Bélbor (2), Zetelaka (2) és Csíkszentdomokos (2) településeken.

Az utóbbi időben megnőtt a veszélyes vadállatok (medvék) jelenléte az emberi települések vagy a turisták által látogatott helyek közelében. Ez egy olyan helyzet, amely miatt az érintett területek polgárait valós időben riasztani kell a RO-ALERT rendszeren keresztül. A lakosság így értesül a közvetlen veszélyről, és ilyen esetekben megteheti a szükséges önvédelmi intézkedéseket. (További információ a RO-ALERT rendszerről: https://ro-alert.ro/).

Tekintettel a polgárok életét veszélyeztető incidensek növekvő számára, az év eleje óta a Hargita Megyei Rendkívüli Helyzetek Felügyelősége (Olt) 210 figyelmeztető üzenetet küldött a lakosságnak a Ro-Alert rendszeren keresztül, miután medvék jelenlétéről érkezett bejelentés Hargita megyei települések közelében, ebből 14-et januárban, 8-at februárban, 22-t márciusban, 42-t áprilisban és 124-et május elejétől napjainkig.

A veszélyhelyzetek megelőzése érdekében a Ro-Alert üzenetekben a következőket javasoljuk: „Kerülje a területet, maradjon bent! Tartsanak távolságot az állattól, és ne próbáljanak fényképeket készíteni vele, vagy etetni! Anélkül, hogy veszélynek tenné ki magát, védje meg a háztartásában élő állatokat!”

A https://fiipregatit.ro országos vészhelyzeti készültségi platform és a DSU mobilalkalmazás két fontos információforrás. Ezek tájékoztatást nyújtanak arról, hogyan kell viselkedni vészhelyzet esetén, valamint arról, hogy a polgárok milyen biztonsági intézkedésekkel védhetik meg magukat és másokat.   

Tudja meg, hogyan reagáljon szükség esetén, és legyen felkészülve minden vészhelyzetre! További információkat kaphat arról, hogyan viselkedjen, ha ellátogat a nemzeti vészhelyzeti felkészültségi platformra, amely a https://fiipregatit.ro oldalon érhető el.

Töltse le az ingyenes DSU mobilalkalmazást az AppStore-ból vagy a Google Play-ről, hogy többet tudjon meg arról, mit kell tenni vészhelyzet előtt, alatt és után.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy